Pandemií bylo postiženo i společenství nevěřících

Nedělní shromáždění („Sunday Assembly“) je úspěšná mezinárodní „ateistická církev“, snad přesněji řečeno: sekulární společenství nebo společenství nevěřících. Od svého vzniku roku 2013 (psali jsme tehdy o něm zde) se rozšířilo do sedmi zemí světa, v nichž působilo až 70 kongregací (místních společenství). Podle nedávné zprávy, uveřejněné v Religion News Service, poklesl v důsledku pandemie počet aktivních společenství na méně než polovinu. Mezinárodní prezentace „Sunday Assembly“ uvádí 45 existujících společenství (některá jsou nečinná) v sedmi zemích světa: ve Velké Británii, Holandsku, Německu, Spojených státech, Kanadě, Austrálii a Novém Zélandu (prezentace hovoří o osmi zemích, ale není jasné, která by měla být osmá).

Zdá se, že hnutí Nedělní shromáždění tedy bylo pandemií postiženo více než explicitně náboženská společenství. Snad je to způsobeno tím, že je to právě společenství a nic jiného než společenství, co lidi v Nedělních shromážděních spojuje. Charakteristika výše zmíněného článku v Religion News Service se zdá být výstižná: jedná se o sbory (kongregace) „nevěřících, kteří mají víru v sílu společenství“. A na jiném místě – je to „experiment, který v podstatě klade otázku: ,Je možné vybudovat stálé společenství, které poskytuje všechny společenské výhody církve, ale bez Boha?‘“ Pandemie teď poněkud zpochybnila kladnou odpověď, jež se dosud zdála zřejmá.

Srovnávat Nedělní shromáždění s církvemi (a mezi nimi zvláště s evangelikálními církvemi) dává smysl. Setkání se totiž odehrávají v neděli v době bohoslužeb a mají „liturgii“ podobnou té evangelikální: účastníci poslouchají či zpívají populární písně posledních desetiletí, poslouchají vzdělávací přednášku, setrvávají několik minut v tiché kontemplaci, baví se při scénkách či přispívají do „sbírky“. Na konci setkání je čeká občerstvení s možností sdílení a rozhovorů. Étos křesťanských bohoslužeb je nahrazen mottem: „Žij lépe, pomáhej častěji a žasni více.“

Všechny místní sbory Nedělního shromáždění přijaly tuto Chartu (je dostupná zde):

Nedělní shromáždění …

1. … je stoprocentně oslavou života. Narodili jsme se z ničeho a odcházíme do ničeho. Užívejme si to společně.

2. … nemá žádnou nauku. Nemáme žádné dané texty, a tak můžeme využívat moudrost ze všech zdrojů.

3. … nemá žádné božství. Nezabýváme se nadpřirozenem, ale ani nikomu neříkáme, že se mýlí, když se jím zabývá.

4. … je radikálně inkluzivní. Každý je vítán, ať má jakákoli přesvědčení – je to místo otevřené a přijímající lásky.

5. … vstup do něj je zdarma, je vedeno jako neziskové a dobrovolnické. Žádáme dary, abychom pokryli náklady a podpořili společnou práci.

6. … má jako společenství své poslání. Prostřednictvím akčních hrdinů (Tebe!) chceme být silou ve prospěch dobra.

7. … je nezávislé. Nevstupujeme do sponzorských vztahů a neprovozujeme obchod, organizace nebo služby mimo společenství.

8. … je tady na světě stabilně. S Tvým přispěním učiní Nedělní shromáždění z tohoto světa lepší místo.

9. Neřekneme Ti, jak žít, ale budeme se snažit Ti v tom pomoct, jak jen budeme moci.

10. A nezapomeň na bod 1: Nedělní shromáždění je oslavou toho jednoho života, o němž víme, že ho máme.

Na závěr ještě zopakujeme známá fakta: první Nedělní shromáždění založili roku 2013 v Londýně herci Sanderson Jones a Pippa Evansová; Nedělní shromáždění v Londýně je největší z místních kongregací, schází se v něm několik set lidí; největší úspěch má Nedělní shromáždění ve Velké Británii (20 kongregací) a ve Spojených státech (prezentace uvádí 22 kongregací).

Náhledová fotografie z londýnského Nedělního shromáždění: YouTube.

Psali jsme v Dingiru:

Pavol Kosnáč: Prvá skutočná „ateistická cirkev“?, Dingir 16 (2), 2013, str. 67.

Související články:

Bezbožné mládí? Generační rozdíly na náboženské mapě světa

Víra a nevíra v „post-pravdivostní generaci“

Dny ateismu v Polsku (zúčastněné pozorování)

Dny ateismu v Polsku (zúčastněné pozorování), 2. díl

Slavný ateista R. Dawkins vyjadřuje obavy z odkřesťanšťování Evropy

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments