Proti genocidě Ujgurů: Britové uvažují o bojkotu zimní olympiády v Pekingu

Ve Velké Británii se během září konají hned dvě významné akce vztahující se k problematice genocidy etnika Ujgurů, kteří obývají zejména provincii Sin-ťiang v severozápadní Číně.

Od 1. do 3. září probíhá na univerzitní půdě v britském Newcastlu konference nazvaná „Sin-ťianská krize: genocida, zločiny proti lidskosti, spravedlnost“. Cílem třídenního setkání (podrobně o konferenci anglicky zde, program spolu s odkazy na Youtube kanály jednotlivých bloků je zde – záznamy jsou k dispozici i zpětně) je shromáždit a přednést co nejvíce příspěvků a svědectví o současné situaci Ujgurů, diskutovat názory a náhledy na možné kroky k jejímu řešení. Účastní se nejen akademici a novináři, ale také britští diplomaté, politikové, zástupci lidskoprávních organizací a právníci, aby spojili znalosti ze svých oborů a vytvořili společný postup, který by mohl na Čínu vyvinout dostatečný tlak a ukončit destrukci ujgurského národa. Zvažují mimo jiné také možnost diplomatického bojkotu zimních olympijských her, které se budou v roce 2022 konat v čínském hlavním městě Pekingu.

Druhou akcí, která se uskuteční od 10. do 13. září, je letošní druhé slyšení Ujgurského tribunálu. Ujgurský tribunál (podle prezentace zde) vznikl v červnu roku 2020 jako „nezávislý tribunál pro vyšetřování probíhajících zvěrstev a možné genocidy vůči Ujgurům, Kazachům a dalším turkickým muslimským populacím“. Iniciátorem vzniku této instituce byl předseda Světového ujgurského kongresu Dolkun Isa, který o předsednictví tribunálu požádal Sira Geoffreyho Nice. Cílem Tribunálu je přinášet důkazy a osobní svědectví Ujgurů, kteří mohou referovat o podmínkách v Číně, posoudit je a pracovat na tom, aby se případy dostaly také k instancím, které by mohly hnát k odpovědnosti přímo Čínskou lidovou republiku. Slyšení nových svědectví fyzicky proběhne v londýnském konferenčním centru (Církevním domě ve Westminsteru, „Church House Westminster“)  a bude rovněž streamováno živě. Podrobnosti, program a odkaz jsou zde.

Represivní opatření proti tradičně muslimskému etniku Ujgurů, která jsou ze strany čínské vlády většinou popírána, případně vysvětlována bojem proti terorismu a náboženskému extremismu, zahrnují odepření základních lidských práv, sledování, vyhrožování, únosy, výslechy, mučení, věznění, převýchovné tábory a další instituce pro dospělé i děti, pracovní tábory, nucené sterilizace, nedobrovolné odebírání orgánů a popravy.

Důkazů o tom, že jsou tyto zločiny proti lidskosti v Číně skutečně páchány, a že se dokonce jedná o nařízenou systémovou záležitost, každým rokem přibývá díky investigativní práci řady žurnalistů i vědců. Česká veřejnost se již mohla s touto problematikou seznámit díky knize Jatka amerického novináře Ethana Gutmanna (recenzi „Příběhy vězňů svědomí“ publikoval Dingir 19 (2), 2016, s. 68–69). Ethan Gutmann se také v roce 2018 zúčastnil kulatého stolu, který zorganizovala předsedkyně petičního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Helena Válková, aby zde své poznatky přednesl a apeloval na české zákonodárce ve věci aktivního odporu proti čínským praktikám (psali jsme zde).

Čína se za svůj postup nejen proti Ujgurům (ale třeba také proti praktikujícím duchovního směru Fa-lung-kung nebo proti Tibeťanům) již dočkala několika diplomatických i ekonomických sankcí. Například americká vláda a parlamenty v Británii, Belgii, Nizozemsku a Kanadě vydaly prohlášení, že politika Pekingu vůči Ujgurům se rovná genocidě a zločinům proti lidskosti. Spojené státy zablokovaly dovoz bavlny a rajčat ze Sin-ťiangu a společností napojených na nucené práce v tomto regionu. Diplomatické sankce na představitele komunistické strany uvalily i Evropská unie a Velká Británie. Kritici ale tvrdí, že to zdaleka není dost, aby to skutečně přimělo Peking a čínskou společnost od pronásledování zmíněných etnik upustit. Volají po přijetí mnohem tvrdších opatření, která by Číně dala nekompromisně najevo odpor demokratických zemí napříč světem proti takovému jednání.

Čína na uvalené sankce zareagovala a vyzvala své občany k bojkotu předních západních obchodníků, jako jsou firmy Nike nebo H&M. Ty totiž vyjádřily obavy z využívání nucené práce v Sin-ťiangu. Organizátorce shora zmíněné konference, dr. Joanne Smith Finleyové, která se specializuje na ujgurská studia, a několika dalším angažovaným britským osobnostem byl začátkem letošního roku oficiálně zakázán vstup na čínská území.

S využitím Religion News Service.

Náhledový obrázek: Shutterstock.

Psali jsme v Dingiru:

SCHLICHTSOVÁ, Jitka: Příběhy vězňů svědomí. Dingir 19 (2), 2016, s. 68–69).

Související články:

Tisíce škol a školek pro převýchovu malých Ujgurů

Unikly tajné instrukce k propagandě o převýchovných táborech pro Ujgury

Čína tvrdě potírá kritiku své politiky vůči „nejšťastnějším muslimům na světě“

Ethan Gutmann: „V Číně se odehrává lidskoprávní katastrofa. Prosím, udělejte něco.“

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments