Zahraniční zprávy

Čína tvrdě potírá kritiku své politiky vůči „nejšťastnějším muslimům na světě“

Světová média včetně několika českých (např. zde nebo  zde) před nedávnem informovala o současné situaci v severočínské provincii Sin-ťiang. Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang je největší čínskou provincií a většina jejich obyvatel (56 %) se hlásí k islámu. Jedná se především o 9 miliónů příslušníků ujgurského etnika. V posledních letech zde docházelo k násilným nepokojům a k následným tvrdým opatřením ze strany čínského režimu. Ten přitom o obyvatelích této oblasti hovoří jako o „nejšťastnějších muslimech na světě“ a poukazuje na značné výhody, kterých se jim dostává. Zpráva Human Rights Watch z poloviny prosince ovšem hovoří o masivním nasazení moderních technologií ke každodennímu sledování obyvatel; The Gauardian píše, že jde bez přehánění o orwellovský systém. Již dříve tato lidskoprávní organizace kritizovala zákaz některých jmen, která by podle čínských úřadů, mohla povzbuzovat „náboženskou horlivost“. Děti se zakázanými jmény, jako např. Saddám nebo Džihád, nemohou být zapsány do školy nebo získat různé sociální výhody. Peking své kroky obhajuje bojem proti separatismu a islámskému extrémismu. Někteří Ujguři skutečně bojují i v řadách islamistů v Afganistánu nebo Iráku.

Ujgurská mešita ve městě Chotan. Autor: Colegota,  Wikimedia.

Agentura Religions News Service v této souvislosti uvedla příběh ženy, jejíž muž byl odsouzen kvůli své kritice toho, jak čínský komunistický režim zdejší muslimské obyvatelstvo perzekvuje. Sám však není Ujgur, ale příslušník majoritního čínského etnika Chanů. Ti byli do ujgurské oblasti přesidlováni, aby bylo zdejší původní obyvatelstvo oslabeno. Zhang Haitao byl v roce 2015 odsouzen za svou kritiku na dvacet let do vězení. Zhangův advokát Li Dunyong tvrdí, že jinde v Číně by za takovouto ne příliš radikální činnost dostal maximálně několikaletý trest, pokud by byl vůbec obviněn. I jeho žena Li hovoří o tom, že šlo exemplární trest, který byl následován snahou o rozvrácení jeho rodiny – sama byla údajně fyzicky napadána i vlastními sourozenci. Li před měsícem se svým dvouletým synem emigrovala do USA, kde žádá o politický azyl. Zhangův případ je výjimečný výškou trestu, ale není jediný. Podle čínského disidenta Wanga Lixionga je za podporovatele extrémismu považován každý, kdo se veřejně nějak ohradí proti čínské politice v této oblasti: „Vláda odstranila jakoukoliv střední cestu. Buď jste jejich nepřítel na smrt, nebo otrok.“

Podle článku „China silences even mildest critics of policies on Uighur Muslims,“ RNS, 27. 12. 2017 (zde) s přihlédnutím k jiným zdrojům (viz hyperlinkové odkazy v textu).