Církev Šinčchondži pracuje na vylepšení svého veřejného obrazu

Česká veřejnost zná církev Šinčchondži (Shincheonji) především kvůli jejím náborovým metodám. Falešní studenti, oslovující mladé lidi jako respondenty pro diplomovou práci, nadšená pozvání do neexistujících uměleckých projektů, zákrytné internetové prezentace a profily na facebooku, navazování přátelství na oko, otevřené lži náborářů ohledně vlastní příslušnosti k církvi Šinčchondži, sofistikované manipulace s pocity přátelství, viny nebo odpovědnosti těch, kdo jsou získáváni, tajná místa setkávání, zakonspirovaná organizace – to všechno v takové míře, že to zaujalo i česká média (např. Aktuálně, Seznam zprávy, v obou případech několikrát), která toho o náboženství obvykle mnoho nepřinášejí.

V posledních týdnech začala česká pobočka církve pracovat na vylepšení své reputace. V červnu připravila internetovou prezentaci a upozornila na ni e-mailem duchovním a církevním představitelům. V tomto nepodepsaném dopise z 10. 6. (psali jsme o něm už zde), nazvaném „Prosba o vyslechnutí“, pisatelé uvádějí, že by „rádi pracovali na očištění obrazu a pověsti Shincheonji, církve Ježíšovy. Jsme si vědomi, že na internetu koluje mnoho článků a zpráv vrhajících na Shincheonji špatné světlo.“ Hlavním poselstvím dopisu ale byla zpráva od vedoucí osobnosti církve Man Hee Leeho (*1931). Bez okolků v ní českým duchovním vytkl, že v církvích není přítomno pravé křesťanské učení, a zároveň je nenechal na pochybách, že „jediné místo mezi nebem a zemí, které dokonale ovládlo Bibli, je Shincheonji a její členové“.

Další e-mail duchovním (pastorům, kazatelům či farářům) přišel na začátku minulého týdne. Tentokrát ho podepsal Rastislav Čižmár, jeden z prvních zdejších členů této církve. Adresáty pozval na „první online událost představující Shincheonji, církev Ježíšovu, která se bude odehrávat 24. 7. 2021 v 18:00 jako livestream přes Youtube“. Požádal je také o zodpovězení dotazníku o sedmi otázkách, nazvaného „Povědomí o Shincheonji (SCJ) mezi duchovními“. V dopise pan Čižmár také uvedl, že „již brzy podáme žádost o oficiální registraci církve na Ministerstvu kultury ČR“.

V sobotu 24. července vysílání skutečně proběhlo. V krátkém úvodním slově anonymní mladá žena zdůraznila, že tento pořad je určen duchovním. Všichni tři vystupující pak působili dojmem, že Šinčchondži je běžná protestantská denominace evangelikálního typu. Zazněla modlitba a píseň v žánru chval s názvem „Ty jsi jediný Bůh“, známá v českých evangelikálních církvích. Hlavní částí pořadu pak byl proslov korejského vedoucího české pobočky církve. Byl sice představen, ale jeho jméno bylo těžké postřehnout a nebylo uvedeno ani jako titulek. Snad se jednalo o Simona Yanga, který v tomto postavení před časem poskytl rozhovor pro zpravodajství Aktuálně. Nyní hovořil o názvu a založení církve, o zaslíbeném pastýři Man Hee Leeovi nebo o tom, že církev reprezentuje na zemi Boží království a je organizována přesně podle biblické knihy Zjevení. Vedoucí v proslovu přiznal, že příslušníci církve oslovovali lidi, aniž by řekli, do které církve patří. Ale vzápětí uvedl, že nyní už evangelizují otevřeně, což je nakonec i jeden z důvodů, proč tento pořad připravili. V proslovu vedoucího zaznělo také to, že církev v Česku působí už sedm let a má 165 členů. Zdůraznil dobrovolnickou činnost příslušníků církve (například na pomoc při likvidaci důsledků nedávného tornáda na Moravě nebo – snad to bylo v době všelijakých omezení možné – na návštěvy domovů seniorů a škol). Na závěr deklaroval záměr navázat komunikaci s jinými církvemi.

Mladá žena, která pořad uváděla, se po tomto proslovu už jen krátce rozloučila. Celá akce trvala 23 minut a vrchol počtu sledujících dosáhl 66. Pořad je zatím nedostupný, ale církev počítá s jeho zveřejněním na vlastním připravovaném kanále YouTube.

Náhledová fotografie je z pořadu v prezentaci YouTube.

Psali jsme v Dingiru:

Zdeněk Vojtíšek, Nové nebe na zemi. Korejské nové náboženské hnutí Sinčchondži expandujeDingir 18 (3), 2015, s. 78–81.

Související články:

Církev Šinčchondži – obrat k lepším vztahům?

O misii církve Sinčchondži podruhé

V církvi Sinčchondži promovalo 100 tisíc absolventů biblického kursu

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Byla jsem náborovaná
Byla jsem náborovaná
24. 8. 2021 21:08

Dobrý den, v nedávné době se objevilo na stránkách krizovatka.signaly.cz nové svědectví mladé ženy, která byla 5 měsíců náborovaná hnutím Sinčchondži online. Doporučuji všem k přečtení. http://krizovatka.signaly.cz/akce.php?id=95 Svědectví je dole pod článkem, radši připojím i přímý odkaz: “Pět měsíců jsem nic netušíc studovala Bibli mezi členy sekty Sinčchondžhi”http://krizovatka.signaly.cz/akce.php?id=94 “…Nejhorší bylo překonat pocit, jako by mě někdo znásilnil. Představa, že bych měla vzít znovu do ruky svou papírovou Bibli s podtrhanými verši z lekcí, mi způsobovala pocity na zvracení. Cítila jsem se vyděšeně, zraněně, ale zároveň se neskutečně stydím. Bojím se stigmatu, že o mě někdo bude vyprávět, že jsem byla v sektě, ačkoli jsem k členství měla ještě daleko, a skutečně nebylo možné přes všechny ty psychologicky propracované praktiky cokoli… Číst dále ->

Natálie
Natálie
Reply to  Byla jsem náborovaná
25. 8. 2021 13:32

Mám bohužel stejnou zkušenost, popsala jsi to vše přesně do detailu. Boha chci nalézt v pravdě a ne ve lžích. Byla jsem oklamaná a jsem ráda ze jsem z této sekty pryč. Chvála Bohu za to.

Byla jsem náborovaná
Byla jsem náborovaná
1. 8. 2021 16:06

Ráda bych se podělila o své postřehy. Předně si myslím, že ona “online událost” nebyl livestream. Moderátorka po úvodu řekla něco jako: “A nyní poprosím Káju o modlitbu a poté si vyslechneme chválu Ty jsi jediný Bůh.” Mělo to působit dojmem živého přenosu, že moderátorka “NYNÍ předává slovo Káje”. Na mě však ten vstup s modlitbou a chválou působil tak, že je předtočený. Na klávesy v něm totiž hraje právě ona moderátorka (ona jediná při hraní na nástroj je zabraná na kameru celá), ovšem v jiném oblečení a s jinak upravenými vlasy než prve. Na tuto proměnu měla sotva pár minut, možná ani to… Číst dále ->

Byla jsem náborovaná
Byla jsem náborovaná
Reply to  Byla jsem náborovaná
1. 8. 2021 16:08

informací co nejvíce, včetně těch důvěrných. Na důvěryhodnosti nakonec nepřidá ani fakt, že hned druhý den po “online události” je video na jejich kanálu nedostupné.  Pan Yang řekl: “Samozřejmě připouštíme, že došlo k řadě různých nedorozumění a kontroverzi. Protože jsme oslovovali lidi tak, aniž bychom na začátku prozradili, kam patříme. Docházelo však k bezmyšlenkovitému pronásledování a útokům, které nebyly založeny na pravdě. Rádi bychom, abyste porozuměli, proč jsme neevangelizovali otevřeně.” Nevím, co má pan Yang na mysli za “nedorozumění”. Jako náborovaná do tohoto hnutí jsem nezažila nedorozumění, ale přímé i nepřímé lži, podvod a několikaměsíční manipulaci. Členové církve Sinčchondži mi lhali nejen… Číst dále ->

Last edited 2 let před by Byla jsem náborovaná
jiva
jiva
28. 7. 2021 8:23

Podobně nízký počet stoupenců měl Mohamed v Mekce. V Medíně ale na už šel politicko-mocensky a ejhle…