Zemřel Johannes Lenz

V pondělí 19. října 2020 zemřel dlouholetý duchovní Obce křesťanů, praktický teolog a autor mnoha knih Johannes Lenz.

Johannes Lenz se narodil Eduardovi a Friedel Lenzovým 20. dubna 1927 v Praze, kam byl jeho otec (1901–1945), rovněž teolog a autor duchovní literatury a jeden ze zakladatelů Obce křesťanů, vyslán Friedrichem Rittelmeyerem, aby zde vybudoval první slovanskou obec tohoto společenství. Johannes sám též přijal kněžské svěcení ve Stuttgartu 12. března 1955 a působil posléze jako farář v Mnichově, kde mezi jeho farníky patřily i takové osobnosti jako Michael Ende (1929–1995), autor slavného Nekonečného příběhu, vdova po Christianu Morgensternovi, Margareta, rozená Gosebruch von Liechtenstern (1879–1968), či průmyslník Peter von Siemens (1911–1986).

Dílem Christiana Morgensterna se Lenz též intenzivně zabýval a měl velký podíl na jeho edici ve stuttgartském nakladatelství Urachhaus. Sám publikoval zejména knihy s křesťanskou tematikou, např. Otčenáš (Das Vaterunser), Praobraz ikony (Das Urbild der Ikone; o slavné ikoně Sv. Trojice od Andreje Rubleva), Vy jste sůl země (Ihr seid das Salz der Erde; o Kázání na hoře) a mnohé další. Kratší pojednání o Obci křesťanů vyšlo též v češtině (Obec křesťanů, 1992). Hlavním těžištěm jeho zájmu byla pastorace a praktický život církevních sborů.

V pozdějším věku Lenz působil i v nejužším vedení Obce křesťanů a zastával funkci oberlenkera (vyššího duchovního správce). Po pádu komunistických režimů se nadšeně věnoval misijní činnosti ve východním bloku. Po celý život měl velice intenzivní vztah ke svému rodnému městu, a proto se zapojil i do porevoluční konsolidace práce Obce křesťanů v České republice. Zemřel v berlínské anthroposofické klinice Havelhöhe.

Náhledová fotografie: Verlag Freies Geistesleben.

Související články:

Waldorfská pedagogika slaví 100 let.

Příznivá věštba Weledy.

Dílo intelektuální spirituality.

17. listopad faktograficky a spirituálně.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments