Chrám Ruských ozbrojených sil oficiálně otevřen

V druhé polovině června 2020 byl otevřen chrám Kristova vzkříšení, hlavní svatyně ruských ozbrojených sil ve městě Kubinka nedaleko Moskvy. Chrám postavený k 75. výročí sovětského vítězství nad nacistickým Německem je údajně financovaný z národní sbírky ve výši tří miliard rublů (asi jedna miliarda korun) a je třetím největším chrámem v Rusku s maximální kapacitou 6 tisíc míst. Původně měl být otevřen už 9. května, ale kvůli pandemii koronaviru musela být slavnost odložena na 14. června.

V chrámu měly být umístěny mozaiky zobrazující sovětského diktátora Josifa Stalina, současného prezidenta Ruské federace Putina a další příslušníky nynější vládnoucí elity, jako je ministr obrany Sergej Šojgu. Kvůli negativnímu ohlasu veřejnosti ale ze záměru sešlo. Podle oficiální zprávy mozaiku neschválila umělecká komise.

Projekt zahrnuje celou řadu symbolů. Hlavní zvonice měřící 75 metrů je připomínkou toho, že chrám byl otevřen u příležitosti 75. výročí vítězství v tzv. Velké vlastenecké válce (1941–1945). Průměr hlavní kupole je přesně 19,45 metru, čímž připomíná konec největší války v lidských dějinách. Schody vedoucí k chrámu, stejně jako samotná podlaha chrámu, byly vyrobeny z litiny a půl tuny roztavených děl a tanků nacistického Německa. Barva fasády chrámu připomíná vojenskou khaki.

Českého návštěvníka chrámu možná překvapí nápisy pod mozaikou věnované soudobým ozbrojeným střetům, kterých se zúčastnili sovětští a ruští vojáci. Vpád vojsk Varšavské smlouvy je na ní uveden jako „konflikt v Československu“.

Chrám i s přilehlým areálem, kde jsou umístěny expozice věnované vítězství SSSR nad nacismem, si můžete pohlédnout na videu zde.

Psali jsme v Dingiru:

Téma „Pravoslavné křesťanství“ v Dingiru 7 (2), 2004, text celého čísla je zde.

Související články:

Kdo je Alexander Dugin?

a další s klíčovým slovem „pravoslaví“.

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Josef Šédl
9. 4. 2022 23:05

CHRÁM RUSKÝCH OZBROJENÝCH SIL; aneb Satanův chrám posedlého Putina. Té krve tam bude dost, ale Ježíše Krista tento chrám opravdu neoslavuje.

Vladimíra
Vladimíra
17. 3. 2022 19:24

Sekta která rozpoutala před třemi týdny peklo na Ukrajině.