Pew: Mladé muslimské manželky a osamělé křesťanské ženy

Agentura Pew Research Center vydala další globálně zaměřenou analýzu – pozornost v ní věnuje např. věkovému rozdílu mezi mužem a ženou ve společné domácnosti.

Studie pracovala s daty ze 130 zemí světa a šesti náboženských skupin: křesťanské, muslimské, hinduistické, buddhistické a lidí bez vyznání. Výsledkem je zjištění, že ženy jsou v průměru vždy mladší než jejich životní partneři. Věkový rozdíl však není všude stejný. Co se náboženství týče, největší rozdíl je mezi muslimskými manžely (6,6 let), nejmenší u lidí bez vyznání (2,3) a židů (2,1). Největší věkový rozdíl mezi partnery (14,5 let) je v západoafrické Gambii, kde se 90 % obyvatel hlásí k islámu, dále pak v nedaleké Guineji (13,5). Naopak nejmenší rozdíl je podle této analýzy v Česku (2,0) a na Slovensku (2.1).

S věkem manželů také souvisí pravděpodobnost, že jeden z nich dožije o samotě. I to je globální fenomén. Průměrně má žena dvounásobnou pravděpodobnost, že bude ve stáří sama. Ve světě žije 20 % žen sama, u mužů je to jen 11 %. Opět jsou rozdíly mezi regiony i náboženstvími. Největší genderový rozdíl v domácnostech o jedné osobě je mezi křesťany (30 % křesťanek vs. 14 % křesťanských mužů), podobně je tomu v židovských domácnostech. Nejméně osamělých žen je naopak mezi hinduisty (6 % vs. 2 % mužů). U muslimů je tento poměr 10:3.

 

Podle zprávy „Globally, women are younger than their male partners, more likely to age alone,“ Pew Research Center, zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments