Konec ukrajinského pravoslaví na Krymu?

Na stránkách Náboženského infoservisu jsme dlouhodobě sledovali dramatické dění v pravoslavné církvi na Ukrajině (viz zde), které se odehrávalo na pozadí tamní politické situace. Uznání samostatnosti Pravoslavné církve Ukrajiny (PCU) ze strany Konstantinopolského patriarchátu, k němuž došlo letos v lednu, však neznamenalo zklidnění napětí mezi pravoslavnými křesťany v tomto regionu. Moskevský patriarchát stále tuto autokefalitu neuznává a za legitimní považuje stále pouze Ukrajinskou pravoslavnou církev spadající pod jeho jurisdikci, což znamená velikou trhlinu v celosvětovém pravoslaví.

Situace se neuklidnila ani na Krymu. Věřících, kteří se chtěli oddělit od Moskevského patriarchátu na území, které po referendu v roce 2014 vstoupilo do Ruské federace, nikdy nebylo moc. Přesto zde malá skupina věřících spadajících pod kyjevského metropolitu existuje. Ačkoliv jejich působení není nelegální, je možné, že nebudou mít kde sloužit bohoslužby.

Na stránkách norské lidskoprávní organizace Forum 18, monitorující stav náboženské svobody v zemích bývalého SSSR, vyšel nedávno článek, který se věnuje postavení katedrálního chrámu sv. Vladimíra a Olgy v Simferopolu. Diecéze PCU v čele s arcibiskupem Klimentem totiž využívá prostory ve státním vlastnictví. Od roku 2014 se jí výrazně zvýšil nájem, a navíc začal platit zákon, že stát ani obce nesmějí pronajímat nemovitosti subjektu, který je registrovaný na Ukrajině. Obojí je pro diecézi likvidační. Neuspěla zatím v žádném jednání s úřady (ohledně pokračování nájemních smluv i registrace podle zákonů Ruské federace) ani u soudů různých instancí. Naposledy (v polovině října) v její neprospěch rozhodl rozhodčí soud sídlící v ruské Kaluze. Diecéze však na konci září podala odvolání k Nejvyššímu soudu Ruské federace. Už v srpnu se však 62 ukrajinských věřících obrátilo na Výbor Spojených národů pro lidská práva, a ten Rusko opakovaně vyzval, aby odpovědné úřady s vystěhováním počkaly, dokud předmět této žádosti neprověří.

Katedrála v Simferopolu není jediným chrámem PCU, o který se vede spor. Forum 18 informovalo také o rozhodnutí krymského soudu, podle něhož má být jako nelegální stavba zbourán dřevěný kostelík v lázeňském městě Jevpatorija.

Podle Forum 18 News Service, zde a zde. Ilustrační foto: pravoslavný chrám v archeologické oblasti Chersonésos v Sevastopolu, Miloš Mrázek.

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments