Kanadské anglikánské církvi hrozí zánik

Na generální synodě Anglikánské církve Kanady (ACC), jež se tento měsíc konala ve městě Mississauga, zazněla i aktuální statistika členství v této třetí největší kanadské církvi. Referát přednesl Rev. Canon Neil Elliot. Shromáždění sdělil, že v roce 2017 měla církev asi 357 tisíc věřících, tedy jedno procento celé populace. To je zhruba o polovinu méně, než tomu bylo v roce 2001 (641 tisíc). V roce 1961 členové církve, jejíž světskou hlavou je coby defendor fidei britská (resp. kanadská) královna, tvořili 7 % kanadské populace. N. Elliot poznamenal, že pokud se tento trend nezmění, v roce 2040 nebude mít ACC věřící žádné. Poklesu členů odpovídá i počet pravidelných účastníků bohoslužeb. V roce 2001 se v neděli v anglikánských chrámech shromáždilo průměrně 162 168 lidí, v roce 2017 to bylo jen 97 421.

Nejvyšší představitelka kanadských anglikánů, arcibiskupka Linda Nichollsová, zprávu označila za „budíček“, který má aktivizovat k misijnímu úsilí. „Jsme povoláni být a jednat na daném místě jako Boží lid, sdílet dobrou zprávu o Ježíši Kristu, a jedinou otázkou nyní je, jak ji máme sdílet, aby byla kolem nás slyšet. Doufám, že to, co si odsud odneseme, nebude ‚Ah ne, církev umírá!‘, nýbrž ‚Ó, je to výzva!‘.“

 

ACC před časem otřásla debata ohledně postoje k homosexuálům. Několik farností se přidalo ke konzervativní Anglikánské církvi Severní Ameriky. V roce 2009 se k ní připojil i vlivný anglikánský teolog James Innell Packer (na obrázku), protože ACC je podle něj nakažena „jedovatým liberalismem“.

 

Podle The Christian Post, zde,.  s přihlédnutím k jiným zdrojům. Obrázky: Wikipedia, Vimeo. 

 

Související příspěvky:

Ateista může být duchovním kanadské protestantské církve

Anglikáni schválili sjednocení s metodisty

Luterskou církev ve Švédsku opouštějí věřící

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments