Pew: Roste počet zemí, kde jsou napadáni lidé bez náboženského vyznání

Podle nedávné analýzy americké agentury Pew Research Center roste počet zemí, kde jsou napadáni, utlačováni nebo jiným způsobem negativně sankcionováni lidé, kteří se nehlásí k žádnému náboženství. Projevy fyzické i slovní agresivity agentura sleduje od roku 2012. Tehdy byly na seznamu pouze tři země, v roce 2016 jich bylo čtrnáct a v roce 2017 dvacet tři. Jsou to země, kde se podle autorů analýzy nějakého druhu šikany nevěřících dopouštějí státní orgány (Arménie, Indonésie, Írán, Irák, Katar, Rusko, Řecko, Saudská Arábie, Súdán, Spojené arabské emiráty) nebo k ní dochází ve společnosti (Bangladéš, Černá Hora, Indie, Jemen, Paraguay, Tádžikistán, Tunisko, Turecko, USA). Ve čtyřech případech (Egypt, Malajsie, Maledivy, Keňa) jde o oba druhy zároveň. Jako příklad je ve zprávě uveden případ Jamína Rašída, který na svém blogu kritizoval islám a v roce 2017 byl zavražděn. Následně prezident země prohlásil, že vláda nedopustí, aby někdo mohl veřejně islám hanobit.

Spojené státy americké jsou na seznamu proto, že podle zprávy FBI zde v roce 2017 došlo k několika případům „zločinů z nenávisti“ namířených proti ateistům nebo agnostikům.

Počet lidí bez vyznání je odhadován na 16 % světové populace.

Pro srovnání zpráva Pewova výzkumného centra uvádí, že ve sledovaném období (2012 – 2017) došlo k nárůstu zemí, které jsou podle stejných kritérií označeny za takové, kde dochází k útlaku a napadání křesťanů (ze 110 na 143) a muslimů (ze 109 na 140).

Podle Pew Research Center, zde.

 

Související příspěvky:

Letošní zpráva o stavu perzekuce křesťanů: Nejvíce si pohoršily Rusko a Čína

Egyptská vláda chce chránit křesťany, ale postihovat ateisty

Na seznamu zemí perzekvujících křesťany poprvé i USA

V Irsku již není rouhání trestné, ve čtvrtině států světa ano

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments