„Český tarot“ opouští Prahu
Přední stranu publikace k výstavě je možné zvětšit.

Komentovanou prohlídkou byla v pátek 29. března zakončena netypická výstava v pražském centru DOX. Unikátní sbírku setů tarotových karet s původem v českých zemích si mohli zájemci oficiálně přibližně do poloviny března prohlédnout v malé věži výstavního komplexu.

Výstavu zajistil spolek Archiv výtvarného umění ve spolupráci s Dokumentačním centrem českého hermetismu. Jeho vedoucí a zaměstnanec Národního muzea Petr Kalač výstavu připravil jako kurátor a v pátek ji definitivně završil i prohlídkou se svým výkladem.

Kurátor výstavy Petr Kalač. Foto: Zdeněk Vojtíšek.

Výstava byla koncipována od ukázek prvních, často nedochovaných, tarotových sad přes nejslavnější (český) tarot Lasenicův a jeho modifikace a taroty jím ovlivněné až po moderní typy ovlivněné např. surrealismem více než klasickými starými předlohami. Za nejzajímavější lze považovat málo známý tarot navržený speciálně pro Emu Destinnovou či nedatovaný (a dle Petra Kalače možná skutečně nejstarší český) tarot typografický, který vyjadřuje obsah karet pouze písmem, nikoli známými výtvarnými symboly.

Typografický tarot. Foto: Jan Sušer. Obrázek je možné zvětšit.

Dle slov kurátora bude ještě tento týden trvat, než se započne s demontáží výstavy, mělo by tedy být ještě pro ty, kdo výstavu propásli, možno se v DOXu zeptat, zda by jim ještě personál neumožnil si ji doprohlédnout. Ani poté ale není třeba zoufat. Výstava bude totiž putovní a z Prahy se přesune nejprve do Vlastivědného muzea v Jesenici u Rakovníka. Možnost výstavu shlédnout tedy trvá dále.

Související téma: Český hermetismus, Dingir, 7 (3), 2004.

Související články:

Důstojná reprezentace hermetismu

Pátá „hermetická“ konference

Večer Logosu tentokrát s alchymií

Recenze: Divadlo věčné moudrosti

Intelektuální tradicionalismus

Náhledová fotografie ukázek surrealistického tarotu: Zdeněk Vojtíšek.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments