Pravoslavná liturgie v urdštině

Liturgie svatého Jana Zlatoústého je nejobvyklejší forma pravoslavné bohoslužby, která je slavena po většinu dní v průběhu roku po celém světě. Její působivá atmosféra inspirovala i řadu umělců, její motivy zhudebnili i takoví skladatelé jako P. I. Čajkovskij, Rimskij-Korsakov či Rachmaninov.

Originální bohoslužebný text, připisovaný Janu Zlatoústému (řec. Chrysostomos), církevnímu otci z přelomu 4.z 5. století, byl zkomponován v řečtině, světově rozšířená je ale i jeho církevněslovanská podoba, která se často slouží i v obcích, pro které je církevní slovanština nesrozumitelná. Přesto je důraz na srozumitelnost bohoslužby a překlady do národních jazyků v pravoslaví tradičnější a rozšířenější, než tomu např. bylo donedávna v římském katolicismu. Pracovní verzi nového českého překladu liturgie pořídil nedávno zesnulý archimandrita Marek Krupica s archimandritou Jiřím Stránským (Vodnář 2008). Existují ale i vlivné hlasy, které propagují starobylé jazykové formy jako důležitou součást duchovního prožitku pravoslavného kultu (tak kupř. teolog a metropolita Ruské pravoslavné církve Ilarion Alfejev).

Vůbec poprvé v historii byl celý text Chrysostomovy liturgie nyní přeložen do hlavního úředního jazyka Pákistánu – urdštiny. Informoval o tom 1. února zpravodajský server Orthodox Christianity. Překlad textu pořídili otec Pavel Sushil se svou mátuškou Alžbětou, kteří působí pod patronací Moskevského patriarchátu při chrámu sv. Petra a Pavla v Láhauru. Překlad prošel kontrolou jak jazykovou, tak teologickou, a v nynější době se připravuje jeho knižní publikace pro širokou veřejnost.

Pravoslavní věřící ve většinově muslimském Pákistánu, stejně tak i v některých federativních státech Indie, mají tedy nyní k dispozici text liturgie ve svém rodném jazyce.

Podle: “Divine Liturgy of St. John Chrysostom translated into Urdu, Language of Pakistan,” Orthodox Christianity,  1. 2. 2019, zde. Ilustrační foto, Wikimedia Commons.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments