Reportáž: Oslavy čínského Nového roku v Sydney

Přišel nový rok, přesněji čínský nový rok, a to rok Prasete! Oslavy čínského Nového roku se bujaře uskutečnily samozřejmě v Číně, ale i ve zbytku světa proběhly v nemalém stylu, zejména pak tam, kde má tento hrdý národ své menší či větší komunity. Australské Sydney se již od počátků kolonizace v 18. století stalo domovem mnoha národů, nikoliv pouze občanů tehdejší britské imperiální mocnosti. Číňané začali imigrovat do sydneyského přístavu ve 20. letech 19. století v důsledku poptávky po pracovní síle v Novém Jižním Walesu. Postupem času se zde rozrostla početná komunita a dnes již tvoří etničtí Číňané nemalou část obyvatel této neustále se rozrůstající světové metropole. Nebylo tedy čemu se divit, když město pojalo oslavy čínského nového roku opravdu ve velkém, a to v rámci Sydney Lunar Festival.

Čínský Nový rok, často označovaný jako Lunární nový rok, tradičně začíná prvním dnem prvního měsíce lunárního čínského kalendáře a končí jeho patnáctým dnem, který je znám jako Svátek lampiónů. Každý rok kolísá mezi koncem ledna a začátkem února, a proto se jeho datum vždy liší. Jde o oslavu konce zimy, proto je čínský Nový rok také znám jako Svátek jara. Jde o nejdůležitější z čínských svátků, který oslavují také jiné národy jihovýchodní Asie. Letos odstartoval čínský Nový rok oficiálně 5. února, přičemž Sydney Lunar Festival probíhal od 1. do 10. února.

Pro tradice neznalého pozorovatele by se mohlo zdát, že oslavy Nového roku jsou především svátkem světla. Podél nejnavštěvovanějšího a turisticky nejvýznamnějšího sydneyského přístavu Circulay Quay, ve kterém je situován také slavný Sydney Opera House, byla postavena pestrobarevná expozice několikametrových plátěných lampiónů, které jeden vedle druhého zastupovaly všech dvanáct znamení čínského zodiaku. Jelikož je tento rok rokem Prasete, na veliké a originální svítící konstrukce „Zemského vepře“ jste mohli narazit i ve zbytku města.

Ohromné lampióny tvořily jednu z mnoha součástí festivalu. Během dne byly dominantní součástí bohaté městské výzdoby, jež lákala davy kolemjdoucích turistů, kteří se usilovně snažili vypózovat s drakem nebo tygrem tu nejlepší fotografii, přes noc pak působily dojmem barevných majáků, jež přesvítily všechna ostatní světla přístavu. Lampióny zalily promenádu a uličky přístavu mnoha barvami, přesto však městu dominovala zejména červená, jakožto tradiční barva oslav čínského Nového roku, jež podle tradice zahání zlé duchy a růžová odpovídající praseti, symbolu bohatství a hojnosti.

Lampióny, vlajky a další dekorace opentlily celé městské centrum. Bohatá výzdoba nebyla výhradou pouze místního Chinatownu, které se nachází poblíž městského centra, ale dávala se na obdiv také v australských a dalších neasijských podnicích, v restauracích i luxusních buticích. Mnoho obyvatel města vzdalo hold čínské tradici, přestože soužití rodilých Australanů a velkých mas přistěhovalců různých národností a kultur není vždy ideální.

Nejvíce to však oslavami žilo samozřejmě v Chinatownu a to po celou dobu svátků. Kromě výzdoby jste si téměř v každém podniku mohli lehce všimnout oltáře s obětinami předkům a bohům, zajišťující štěstí a blahobyt pro následující rok. Lampióny utvořily nebesa otevřeným uličkám čínské čtvrti a při východu z jejích bran jste byli obdarováni červenou obálkou s penězi pro štěstí, byť jen čokoládovými, které taktéž tvoří součást čínské novoroční tradice.

Festival však nebyl pouze o okázalém zdobení, byla to také událost jídla, představení a kejklířů! Program byl natolik bohatý, že nebylo v lidských silách stihnout všechny jeho body. Mnohá představení se však konala několikrát během dne, třeba i uprostřed ulice, aby je mohlo spatřit co nejvíce návštěvníků, nebo turistů, kteří se mnohdy jen náhodou nachomýtli poblíž. Velmi nápadné byly například tance draků a lvů, jež představují tradiční čínskou uměleckou performanci. Tyto tance tvoří neodmyslitelnou součást různých čínských oslav. Draci, jakožto symbolické reprezentace veliké moci, síly a plodnosti, se za hudebního doprovodu vlnili sydneyskými uličkami a obdarovali štěstím každého, kdo se jich stihl před závěrem tance dotknout. V Čínských zahradách přátelství poblíž Darling Harbour si mohli návštěvníci přivázat k venkovním pergolám svá přání do nového roku na červených papírkách, vyslovit přání pod sakurou z prasátek v Queen Victoria Building, nebo se vyfotit s asijskými dívkami v tradičních čínských hedvábných šatech, které se elegantně procházely parky a ulicemi.

Sydney je však město moderní, místy až futuristické, a tradice se zde pojí s technologií. V turisty nejvyhledávanější uličce v sydneyském Chinatownu, jste si tak mohli nechat ve stánku Zodiac Roulette vyložit budoucnost do nového roku počítačem na základě kombinace čínského a klasického zodiakálního znamení.

Program byl opravdu nabitý k prasknutí a počasí přálo veselé a uvolněné atmosféře, která v městském centru panovala i přes veliké návaly lidí. Oslavy čínského Nového roku v Sydney neposkytly prostor pouze pro tradici zdejšího asijského obyvatelstva, ale staly se v mnoha ohledech, a na mnoha místech také platformou, kde se mohli střetnout a navzájem se poznat lidé z různých kultur a poměrů. Spolu se tak, alespoň symbolicky, zúčastnili oslav tentokrát v duchu kultury a tradice Země nebeského draka.

 

Fotografie: autorka. V galerii je možné obrázky kliknutím zvětšit.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments