Americký katolický biskup se zastal středoškoláků obviňovaných z rasismu

Minulý měsíc se pozornost médií i sociálních sítí upřela k incidentu, jehož dohru můžeme sledovat ještě nyní. Událost vzbudila silnou vlnu emocí, zdánlivě snad neúměrnou k tomu, co se ve skutečnosti odehrálo. Napomohl tomu zřejmě i fakt, že se jí téměř okamžitě ujaly americké sdělovací prostředky,  které namísto zprostředkování objektivních informací pouze přilévaly olej do ohně. Ve světle informací, které začaly postupně vycházet najevo, se ale ukázalo, že zúčastnění mohli ve skutečnosti sehrát podstatně jiné role, než ty, které jim byly původně připisovány.

Jde o kauzu údajného rasistického chování ze strany studentů Covington Catholic Highschool v Kentucky vůči Nathanu Phillipsovi, kterého měli urážet jakožto příslušníka indiánské menšiny. Incident se odehrál 18. ledna ve Washingtonu D. C. Došlo zde ke konfrontaci účastníků pochodu za práva domorodých obyvatel Indigenous Peoples March se studenty katolické školy, kteří se vraceli z demonstrace proti potratům, na níž byli v rámci školního programu. Videa z toho setkání, která se okamžitě stala virálními, zobrazují starého muže s bubnem v rukou, zpívajícího indiánskou píseň, proti kterému stojí chlapec s nápadným úsměvem a za ním skupina dalších mladíků, se smíchem napodobujících jeho zpěv. Všichni chlapci měli na hlavách kšiltové čepice s heslem Trumpovy volební kampaně Make America Great Again. Záznamy byly ten den zveřejněny na stanicích CNN, MSNBC a dalších. Podle CNN šlo o skupinu středoškoláků, která se vysmívala Nathanu Philipsovi, veteránu z vietnamské války. Ten se měl snažit uklidnit hádku mezi studenty a „další skupinou“, v reportáži nejmenovanou. Zvolil si ne zcela obvyklý způsob, začal totiž zpívat starobylou píseň svého lidu a doprovázel jej bušením do bubnu v bezprostřední blízkosti studentů.  Ti se mu měli začít posmívat a na jeho nápěv odpovídat svým, ve kterém měla zaznít slova o „stavění zdi“. Školáci se tedy podle reportáže snažili starého muže zesměšnit a urazit. Po zveřejnění případu se na studenty i jejich školu snesla vlna kritiky. Objevily se dokonce i výhružky smrtí, nejčastěji směřované na Nicka Sandmanna, chlapce který se Phillipsovi „smál do očí“. Římskokatolická diecéze, pod kterou škola spadá, na situaci  reagovala následovně:  Odsuzujeme chování žáků Convington Catholic High School k Nathanu Phillipsovi zvláště a k domorodému obyvatelstvu obecně. Případ je vyšetřován a jsme připraveni se podle výsledků vyšetřování zařídit, může dojít i na úplné vyloučení ze školy.“

Po těchto prvních reakcích však na veřejnost začala pronikat další videa, naznačující, že situace možná nebyla tak černobílá. Zachycovala například aktivisty ze skupiny Black Hebrew Israelites, kteří stáli nedaleko od skupiny studentů katolické školy. Z videí je zřejmě, že na ně křičeli vulgární výrazy a urážky, označovali je například za budoucí školní vrahy nebo za homosexuály. Podle vlastních slov se studenti zeptali učitelů, jestli mohou v reakci na výpady aktivistů odpovědět svým školním pokřikem. Bylo jim to dovoleno, a oni tedy začali zpívat. V tu chvíli se do situace zapojil Phillips, který se svým bubnem vstoupil přímo doprostřed skupiny studentů, zatímco několik dalších účastníků Indigenous Peoples March šlo s ním a celou scénu si natáčelo na kameru. Mimo jiné dále vyšlo najevo také to, že Phillips vlastně nikdy nesloužil ve Vietnamu, byl pouze „veterán z doby války ve Vietnamu“. Všechny odsuzující výroky o chlapcích urážejících muže, který bojoval ve válce za svůj národ, se tedy ukázaly jako mylné. K aféře, které se dostávalo stále více pozornosti americké veřejnosti, se v několika tweetech vyjádřil i prezident Donald Trump.

NSNBC zveřejnila rozhovor s Nickem Sandmanem (zde), ve kterém chlapec vyjadřuje svůj názor na celou událost: „Měl jsem myslím právo na to, abych tam stál. Nebyl to projev neúcty k panu Phillipsovi, respektuji ho, chtěl bych si s ním i promluvit a přál bych si, abychom se celé této situaci mohli vyhnout. Nemůžu ale říct, že se omluvám za to, že jsem tam stál a poslouchal ho.“ Zmínil se také o zprávách, které dostává od lidí. Někteří ho prý podporují, zároveň je ale zasypáván nenávistnými výhružkami.

V důsledku nových zjištění se škola rozhodla požádat o podrobné prozkoumání a posouzení dostupných informací nezávislou instituci. Záležitosti se ujala agentura Greater Cincinnati Investigation Inc., jejíž zaměstnanci strávili 260 hodin dotazováním očitých svědků a dalších 50 hodin procházením videí a dalších příspěvků ze sociálních sítí.

Výsledkem jejich práce byla čtyřstránková zpráva, kterou ve středu zveřejnila na svých stránkách Covingtonská diecéze. Ze zprávy vyplývá, že se Nick Sandman ani ostatní studenti nechovali urážlivým způsobem ani k Phillipsovi, ani k aktivistům z Black Hebrew Israelites.

Biskup Roger J. Foys, zdroj: Wikipedia.

„Nenašli jsme žádný důkaz pro to, že by někdo ze studentů zpíval pokřik o ,stavění zdi‘, ani o tom, že by měli jakékoliv rasistické poznámky vůči Philipsovi nebo ostatním členům jeho skupiny,“ stojí ve zprávě. Ta ale zároveň říká, že popěvek, který zpívali někteří ze studentů, tzv.: Tomahawk Chop, může být indiánskou menšinou považován za urážku. Není zde ale brán jako projev rasismu.

K výsledkům zprávy se za Convingtonskou diecézi vyjádřil biskup Roger Joseph Foys, který byl jejím výsledkem zřejmě potěšen. „Pokud bereme ohled na všechny okolnosti, naši studenti se ocitli ve velmi bizarní, dokonce hrozivé situaci. Jejich reakce byla předvídatelná a, řekl bych, i chvályhodná. Tito studenti přišli do Washingtonu podpořit život… Stáli na straně života a já je za to chválím.“

 

 

Podle zprávy na Religion News Service, zde,  s přihlédnutím k dalším zdrojům (zde a zde).

 

Související příspěvky:

Politicky nekorektně o Američanech, jejich víře i lžích

Katoličtí biskupové vystoupili proti rasismu v církvi i společnosti

Evangelikálové proti alt-right

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments