Broumovský klášter oslavil dvacet let od nálezu kopie Turínského plátna

Speciální prohlídky i ochutnávky italských a izraelských vín čekaly v sobotu na návštěvníky Broumovského kláštera. Ten si tak připomněl výročí nálezu, který zpočátku své objevitele zklamal. Pak ale zjistili, že naopak mají důvod k velké radosti a hrdosti. Světlo světa díky nim spatřil předmět, který se později stal kulturní památkou České republiky. Nikdo předtím netušil, že kostelní zdi Broumovského kláštera v sobě ukrývají vzácnou a velice zdařilou kopii slavné křesťanské relikvie.

Na počátku pátrání stál nápis nad jednou z kaplí v klášterním kostele sv. Vojtěcha: SANCTA SINDON. Tímto spojením se označuje Turínské plátno – pohřební roucho, do kterého se údajně zahalil umučený Ježíš Kristus. Nikdo ale nevěděl, proč ten nápis v chrámě je. A tak se v lednu roku 1999 současný správce Broumovského kláštera Přemysl Sochor se svými spolupracovníky rozhodl záhadu rozluštit. Zjistil, že za věncem je dřevěná schránka, a domníval se, že v ní bude nejspíš kus originálu slavného plátna, třeba nějaká nitka. Schránku vyndali a otevřeli. Místo očekávaného útržku uviděli složené celé plátno. První pocit tak byl zklamání, senzační nález se nekoná.

Jenže stačilo plátno rozbalit a nálada nálezců se prudce změnila. Pochopili, že v rukou drží kopii Turínského plátna pořízenou v roce 1651. Takových historických kopií je na celém světě jen kolem čtyřiceti a žádná z nich se nenachází severně od Alp. Tahle kopie je navíc nesmírně zdařilá, na první pohled od originálu k nerozeznání. Nález překvapil o to víc, že klášterní historické materiály se o kopii Turínského plátna z dosud nevysvětlených důvodů nezmiňují.

Kopii věnoval turínský arcibiskup Julius Caesar Bergiria opatu u svatého Mikuláše na Starém Městě pražském, pozdějšímu arcibiskupovi Matouši Ferdinandu Sobkovi z Bílenberka. A ten plátno daroval broumovskému klášteru – to proto, že v něm dříve žil jako benediktinský mnich a klášter si velmi oblíbil. Dnes se broumovská kopie turínského plátna cení natolik, že se před šesti lety zapsala na seznam kulturních památek České republiky. A s originálem přece jen úzce souvisí. Na plátně se uvádí, že se k originálu přiložilo. Tím pádem na něj přešlo kus posvátnosti originálu.

Broumovskou kopii Turínského plátna dnes může obdivovat i široká veřejnost. Vévodí čelní stěně bývalého klášterního refektáře, tedy někdejší jídelny. A není jen muzejním exponátem. „Když sem přijedou návštěvníci z Polska, tak se třeba u toho Turínského plátna modlí. Nemusí putovat až do Itálie, dívat se na originál, ale stačí zajet sem do Broumova,“ vysvětluje Přemysl Sochor. Rád by věřil, že plátno posvátné opravdu je, že originál Turínského plátna skutečně zahalil tělo Ježíše Krista.

Turínské plátno, nacházející se v katedrále sv. Jana Křtitele v Turíně, se stále nachází v centru pozornosti vědců. Stále nedošli k žádnému jednoznačnému závěru. Před nedávnem se objevila senzační zpráva, že italští vědci na plátně objevili nanočástice, které se objevují v tělech umučených lidí nebo těch, kteří mají za sebou hluboký nervový šok. Jinými slovy – do plátna se zabalil těžce umučený muž. Jiní vědci to ale odmítají. Průkazných vzorků prý bylo málo a hlavně – aby se umučené tělo otisklo tak, jak ho zachycuje turínské plátno, musel by dotyčný umučený stát. Vleže by se prý objevily naprosto jiné skvrny. Ale ani to není jednoznačné. A tak pro věřící plátno zůstává posvátným předmětem, který odkazuje na Kristovo umučení, a pro vědce dosud neobjasněnou záhadou.

 

Broumovské kopii Turínského plátna se věnoval i Český rozhlas Plus v sobotu 12. 1. 2019 v 7:25, odkaz zde: https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/plus/2019-01-12.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments