Zahraniční zprávy

„‚Víra‘ je i sloveso“: Bývalý americký prezident Jimmy Carter napsal knihu o své víře

„‚Víra‘ je i sloveso“: Bývalý americký prezident Jimmy Carter napsal knihu o své víře

Třiadevadesátiletý J. Carter nedávno vydal svou dvaatřicátou knihu s prostým názvem Faith (Víra). Agentura Religion News Service, která s ním u této příležitosti uskutečnila rozhovor, knihu přestavuje jako bilanční dílo, v němž se autor ohlíží, jak víra formovala jeho život: „Víra je pro mne nejen podstatné jméno, ale i sloveso,“ píše 39. prezident USA. Je to přitom již několikátá kniha na podobné téma. V té poslední si klade otázku, „co pro nás víra znamená a jak můžeme aplikovat naši skutečnou nebo možnou víru (…) k zodpovězení otázek, s nimiž se potýkáme v našem každodenním životě,“ ve světě, v němž mnoho lidí ztrácí víru v základní principy, jako jsou demokracie a svoboda či víru v člověka. James Carter (*1924) byl americkým prezidentem  letech 1977–1981.

V rozhovoru uvádí, že za hlavní výzvu současnosti považuje naučit se aplikovat křesťanské či jiné náboženské principy ve snaze o harmonické soužití ve vzájemném respektu i v lásce k těm, s nimiž nesouhlasíme.

O svém vztahu k Bohu Carter např. říká: „Když jsem byl mladší, modlíval jsem se především za věci, které jsem po Bohu chtěl, aby mi je dal či pomohl dostat. Jak jsem stárl a stárl, uvědomil jsem si, že mé hlavní modlitby – aniž bych se pro to předem rozhodl – jsou ty, v nichž vzdávám díky.“ Následně vzpomíná, jak ho právě tyto modlitby posilovaly a zbavovaly strachu ze smrti, když se před lety zdálo, že kvůli rakovině mu zbývají jen týdny života.

Při rozhovoru přišlo i na otázku, proč se rozhodl přijmout pozvání a vystoupit letos na konzervativní Liberty University. Carter řekl, že jej pozvánka překvapila, ale přijal ji, jelikož chce přispět ke smíření mezi křesťany, kteří jsou v Americe kvůli politickým otázkám značně rozděleni. Carter měl veliké spory se zakladatelem této soukromé univerzity, evangelikálním lídrem Jerrym Falwellem (1933–2007), jenž v roce 1980 energicky podporoval jeho protikandidáta R. Reagana. Jeho syn Jerry Falwell Jr. při posledních primárkách podpořil kandidaturu D. Trumpa, který na univerzitě rovněž vystoupil.

V roce 2000 Carter vystoupil z Jižní baptistické konvence kvůli jejich konzervativním názorům a o šest let později spolu s Billem Clintonem založil organizaci New Baptist Covenant, asociaci baptistických organizací, které se chtějí podílet na boji proti chudobě, podporovat ochranu životního prostředí nebo přispívat k řešení mezinárodních konfliktů.

Celý rozhovor na RNS zde, přihlédnuto i k jiným zdrojům. Foto: Grace, Wikimedia Commons.

 

Související příspěvky:

„Postoje jsou důležitější než fakta.” K výročí inaugurace D. Trumpa o něm vyšla další kniha (zde)