Zahraniční zprávy

Svědkové Jehovovi v Německu usilují o stažení knihy z trhu

Svědkové Jehovovi v Německu usilují o stažení knihy z trhu

V Německu, ale také ve Švýcarsku a Rakousku) se již více než tři roky dobře prodává kniha bývalého svědka Jehovova „Sbohem, Jehovo! Jak jsem opustil nejznámější sektu na světě“. Její autor, Misha Vérollet (*1981, píšící pod pseudonymem Misha Anouk), se podle Wikipedie narodil na Gibraltaru, ale od tří let žil s rodiči v Německu. Jeho rodina patří do společenství svědků Jehovových; Misha ale toto společenství ve dvaceti letech věku opustil. Už jako oceněnému spisovateli mu roku 2014 vyšla kniha, v níž své dětství v tomto společenství vylíčil.

Německá odbočka organizace svědků Jehovových usilovala o úpravu pasáží v této knize a o stažení těch výtisků, které jsou již k dispozici na trhu. Když u nakladatelství Rowohlt s těmito požadavky neuspěla, obrátila se na samém konci loňského roku na soud.

Úspěch knihy pravděpodobně posílil i fakt, že je k dispozici v elektronickém vydání. Právě toho se prodalo mimořádně velké množství. Je možné, že kupujícími tohoto vydání jsou stávající svědkové Jehovovi. V jejich společenství je totiž pod přísným trestem vyloučení a přerušení veškerých kontaktů zakázáno číst jakoukoli „odpadlickou literaturu“, tedy hlavně svědectví těch, kteří – stejně jako Misha Verollet – organizaci opustili. Zatímco knižní vydání by v rodinách a ve sborech svědků mohlo být nápadné, vlastnictví elektronického vydání je možné odhalit daleko hůře.

Vydávání „odpadlické literatury“ vedení organizace svědků Jehovových doposud vždy ignorovalo. Takových titulů je totiž celosvětově jistě několik set. Důvodem této mimořádné právní aktivity může být výše zmíněná dostupnost elektronického vydání v kombinaci se situací v německém společenství svědků. To totiž v posledních letech podobně jako v dalších vyspělých zemích zcela ztratilo dynamiku růstu. Podle vlastní statistiky bylo v Německu v listopadu 2016 více než 168 tisíc činných svědků („zvěstovatelů), kteří se scházeli v téměř tisícovce sálů Království. Podle celosvětové statistiky za služební rok 2017 je počet německých svědků poněkud nižší (165 tisíc), ale hlavně společenství vykazuje úbytek 0,1 %.

Více informací v článku „Goodbye Jehovah, Hello Courtroom – Watchtower Brings Lawsuit Against Publishing Company“ v prezentaci „JWsurvey. Giving a voice to silent majority“, která je vůči organizaci svědků Jehovových kritická.

Na náhledovém obrázku je autor knihy roku 2013 ve výřezu fotografie Henryho Laurishe dostupné na Wikimedia Commons.

Související články:

Svědkové Jehovovi v Indii se soudí kvůli hymně v kinech: zde.

Perzekuce svědků Jehovových v Rusku: zde.

Svědkové Jehovovi dále redukují své tiskoviny: zde.