Vzniká nová komunita satanistů

S odvoláním na postavu Satana jakožto biblického odpůrce Boha existuje široký okruh skupin, u nichž se odhaduje jako motiv příklonu k tomuto symbolu protestní postoj vůči křesťanství, případně i judaismu, a vůči západní civilizaci, která je založena na staleté přítomnosti obou biblických náboženství.

Pravděpodobně nejrozšířenější podobou hnutí je Satanova církev, jejímž zakladatelem a autorem Satanské bible byl Američan Anton Szandor LaVey (1930-1997). O její přítomnosti v Česku jsou rozporné informace. Jako biskup Gnostického bratrstva s vazbami i na jiné zahraniční skupiny veřejně vystupuje Pavel Brndiar (*1975).

Od přelomu loňského a letošního roku dává o sobě vědět nové uskupení se zázemím v Praze, možná i jinde v Česku a snad i na Slovensku, které je ve stadiu postupné formace a hledání členstva. Prezentuje se na internetu, kde jsou základní body stanov a několik článků v blogu. Od dosavadního satanismu se distancují s odvoláním na jeho teatrálnost. Satanův chrám, který uvádějí jako „konkurenční organizaci“, je podle nich spíše konzervativně, okultisticky a autoritativně zaměřená organizace. Míní se pravděpodobně První Česko-Slovenský chrám Církve Satanovy

Nová satanistická komunita se označuje za náboženskou společnost a počítá s budoucí registrací českým státem. Na Facebooku vybízí ke sběru podpisů na její podporu. Své pojetí chápe jako náboženství a filosofii. Komunita uvádí, že neuctívá Satana a že jejím středobodem je člověk samotný, který je tvůrcem smyšlených bohů. Její příslušníci se přihlašují k demokracii a chtějí chránit lidstvo před demagogií a protiprávním působením církví svou vzdělávací aktivitou.

Komunita pořádá přednášky a akce, které poukazují na nebezpečí sekt, a chce poskytovat právní pomoc při odchodu z tradičních náboženství. Chce chránit děti před náboženským fundamentalismem. Vyslovuje se proti jakýmkoli formám násilí a odmítá politické ambice.

Satanova komunita má předsedu, jímž je v současnosti Jakub Jahl. Je volen a jediný v komunitě má právo vykonávat duchovní obřady.

Typickou vlastní charakteristikou vznikající Satanovy komunity je výrok: Satan je pro satanisty pouhým symbolem a metaforou. Představuje svobodu, odpor vůči duchovnímu i fyzickému otroctví a zpochybňování autorit. 

Ilustrační foto převzato z webu Satanovy komunity https://satanblog.webnode.cz.

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel
Pavel
20. 3. 2021 11:33

Nepatřím k žádné církvi, ale mám různé osobní zkušenosti (přímé i nepřímé) s lidmi, kteří se k různým satanismům hlásili, že s takovými lidmi se normálně vyjít prostě nedá.Bývají vysloveně záškodničtí, zrádní, falešní, lžou, nesmířliví ale navenek o sobě mohou prohlašovat pravý opak.Komunikovat s těmito lidmi znamená přetvařovat se a dávat si na ně pozor.Třeba takový “Gaslighting” k satanismu také patří.To je destruktivní psychologická manipulace, jak z oběti uměle udělat hlupáka, vyslovená fašizace-bohužel beztrestná.Pokud máte někdo pocit, že s různýmy trolly na diskuzích není normální domluva, tak to je právě ono.Ale pozor, oni tyhle triky používají jen vůči těm, které si vyberou nebo vůči těm, co jim jsou… Číst dále ->

Ivan Štampach
Ivan Štampach
Reply to  Pavel
20. 3. 2021 13:40

Ano, máme různé zkušenosti. Já pro změnu jsem v kontaktu s panem Jahlem žádné potíže nezažil, ačkoliv ví, že se duchovně pohybují jinde.

Agresivních, nesmiřitelných, manipulativních a fašizujících křesťanů jsem poznal na vlastní kůži zblízka hodně. Ale také křesťanství jako celek a jeho.smysl podle toho neposuzují.

Anna Zajíčková
Anna Zajíčková
28. 4. 2019 18:59

Obávám se, že jediný skutečný důvod, proč vzniká nová satanská skupina, je touha zakladatelů po státních dotacích a dalších výhodách, které pramení z registrace. O Satsnismus jim zjevně nejde, jen ho chtějí využít k vlastnímu obohacení. Kdyby tomu bylo jinak, připojili by se k Prvnímu Česko-slovenskému chrámu C.S., ten má nezpochybnitelnou tradici a věhlas. Tam jsou lidé kteří satsnismem skutečně žijí a věnovali mu celý svůj život. Tak jako Mistr a Gnostický biskup Pavel Brndiar či Mistr Eduard Staněk nebo Pán meče Petr Krabs.

Zdeněk Vojtíšek, jeden z redaktorů
Zdeněk Vojtíšek, jeden z redaktorů
Reply to  Ivan Štampach
27. 4. 2019 17:50

Ano, pan Jakub Jahl v dopise dnes (27. 4. 2019) požádal o odstranění nepřesné pasáže. Kromě jiného napsal: “Chtěl bych vás … poprosit, zda by šlo tuto krátkou pasáž odstranit. Kolegové (popřípadě kolega) z Kristovy komunity by určitě byli také velice rádi, protože by tato zmínka mohla poškodit i je.”