Prahou opět prošel průvod Fa-lun-kung

Ve čtvrtek 27. a v pátek 28. září uspořádali v Praze několik akcí stoupenců hnutí Fa-lun-kung. Jednalo se o doprovodné akce Evropské konference praktikujících Evropské konference praktikujících Falun Gongu, které se podle slov organizátorů zúčastnilo několik tisíc lidí z celého světa.

Hnutí Fa-lun-kung (někdy je také používán název Falun Gong nebo Falun Dafa) následuje učení Číňana jménem Li Chung-č´ (alt. přepis Li Hongzhi). Jeho přednášky a názory jsou zaznamenány v knize Zhuan Falun, která je zcela zdarma dostupná ke stažení na internetu v mnoha jazykových mutacích včetně češtiny a slovenštiny. Tato kniha je stoupenci považována za vyvrcholení všech duchovních nauk a náboženství světa. Praxe hnutí zahrnuje především kombinaci meditačních, dechových a tělesných cvičení vycházejících z taoistické tradice. Učení pak navíc předkládá Liovo katastrofické vidění světa jakožto pokleslého a materialistického. Proti tomu je podle Lia potřeba bojovat kultivací svého kola dharmy (falun) a zlepšení proudění energie čchi.

Li Hongzhi začal vyučovat v roce 1992 a zaznamenal velké úspěchy obzvláště mezi studenty. Zpočátku bylo jeho učení kvůli příznivému vlivu na zdraví podporováno také čínskou vládou. V roce 1996 se však stanovisko čínského vedení začalo postupně měnit. Ve stejné době Li emigroval do Spojených států amerických, kde žije dodnes.

Společným jmenovatelem veřejných akcí hnutí Fa-lun-kung je obvykle snaha upozornit veřejnost na represe, které jsou proti praktikujícím v Číně uplatňovány již od roku 1999. Hnutí je až do současnosti v Číně nelegální a praktikující jsou trestně stíháni. Čínská vláda již několik let čelí podezření, že právě vězněné sympatizanty tohoto učení využívá jako zdroj orgánů pro transplantace.

Prvním veřejným happeningem Evropské konference Fa-lun-kungu v Praze bylo setkání praktikujících před čínským velvyslanectvím v Praze ve čtvrtek 27. září v 18 h. Následovala společná meditace a cvičení na Staroměstském náměstí v pátek ráno. Setkání vyvrcholilo slavnostním průvodem asi tisícovky osob centrem Prahy, který vycházel ve 14:30 z pražského Hradčanského náměstí. Prošel Nerudovou ulicí, přes Malostranské náměstí na Karlův most, Staroměstské náměstí a ulici Na Příkopě a přibližně v 17 h zakončil svou cestu na Václavském náměstí. Zde po skončení průvodu účastníci pomocí svíček vytvořili čínský nápis 法轮大法好 (česky Falun Dafa je dobrý).

V čele průvodu kráčel stočlenný pochodový orchestr, za ním neslo 16 mužů 2 velké čínské draky, následovaly je dívky v pestrobarevných šatech s lotosovými květy, které představovaly víly. Za nimi nesli praktikující velké makety knihy Zhuan Falun v různých jazycích a desítky bannerů s hesly hnutí odkazující k zásadám pravdivosti, soucitu a snášenlivosti. V průvodu byli také cvičenci, kteří cestou předváděli různé prvky cvičení Falun Dafa. Na konci průvodu nesly ženy oděné v bílém portréty těch, kteří zemřeli v důsledku pronásledování hnutí čínskou vládou.

Fotografie z průvodu si můžete prohlédnout v galerii:

Foto: Jitka Schlichtsová.

 

Psali jsme v Dingiru:

Z. Vojtíšek: Čchi i charakter, 14 (2) 2011, s. 60-61.

 

Související příspěvky:

Falun Gong v centru Prahy (zde)

Ethan Gutmann: “V Číně se odehrává lidskoprávní katastrofa. Prosím, udělejte něco.” (zde)

Fa-lun-kung v televizi Prima (zde)

Noviny “Epoch Times” se starají i o čínské křesťany (zde)

 

Česká internetová prezentace hnutí Fa-lun-kung: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments