Budovu svobodných zednářů v Irsku napadl kvůli vakcínám žhář

Silvestrovské oslavy skončily neštěstím pro svobodné zednáře v Irsku, jejichž centrum v Dublinu se stalo terčem žhářského útoku, pravděpodobně v souvislosti s konspiračními teoriemi protivakcinačního hnutí. Přinesla o tom informace irská média.

Budova na Molesworth Street v Dublinu, v níž se zednáři scházejí, byla postavena již roku 1869. Už v minulosti se před ní konaly demonstrace odpůrců protiepidemických opatření, kteří zpochybňovali nebezpečí pandemie a spojovali boj s ní s konspiračními teoriemi o vlivu svobodných zednářů na řízení společnosti.

Požár ve Vancouveru 30. března 2021. Foto: Terri Bubas, CBC News.

Na chodníku před budovou poškozenou požárem bylo nalezeno graffiti, které obviňuje zednáře ze světového covidového spiknutí a označuje pandemii za hoax. Asi třicetiletý muž podezřelý z útoku byl sám poté, co vyskočil z okna budovy, hospitalizován s těžkými zraněními a je v kritickém stavu.[1] Podle vyšetřovatelů bude trvat týdny, než se podaří vyčíslit přibližné škody na vybavení budovy.[2]

Podobné útoky nejsou výjimkou. Začátkem loňského roku vyhořely budovy svobodných zednářů ve Vancouveru. Na podzim byl za tyto činy odsouzen dvaačtyřicetiletý útočník, který svůj čin obhajoval přesvědčením, že zednáři a ilumináti dokážou ovládal lidskou mysl.[3] Spojení se současnou pandemií v Irsku se ovšem zdá být novým motivem.

Náhledová fotografie požáru v Dublinu: Damien Storan, independent.ie.

Poznámky:

[1] John Mooney: Antivaxer link to Freemasons’ Hall arson, The Times (2. ledna 2022), dostupné z: https://www.thetimes.co.uk/article/antivaxer-link-to-freemasons-hall-arson-562n59hk7.

[2] Tony McCullagh: Full extent of arson attack damage to Freemasons’ Hall ‘will take weeks to assess’, independent.ie (4. ledna 2022), dostupné z: https://www.independent.ie/regionals/dublin/southside/news/full-extent-of-arson-attack-damage-to-freemasons-hall-will-take-weeks-to-assess-41207206.html.

[3] Nick Wells: Man who’s sorry for burning B.C. Masonic buildings sentenced to 3 years 4 months, The Canadian Press (8. listopadu 2021), citováno dle: https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/masonic-hall-sentencing-1.6241413.

Psali jsme v Dingiru:

téma: Svobodné zednářstvíDingir 6 (1), 2003, plný text čísla: zde.

Související články:

Film o svobodném zednářství

Se zednářem v obýváku

Konspirační teorie jako mýty a proroctví, aneb o kanónech na vrabce

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments