Fakta a mýty jógy: Četba hathajógového textu Amrtasiddhi s Lubomírem Ondračkou

V Česku působí celá řada jógových společenství, lektorů i jednotlivců, kteří vyučují jógu v různých studiích i fitcentrech či tvoří výuková videa jógy. Rozsahem své činnosti u nás však poměrně vyniká Česká akademie jógy (Č. A. J., z. s.), která kromě pořádání cvičení působí také jako trenérská škola. Vzdělávací charakter tohoto spolku vede Č. A. J. také ke spolupráci s univerzitním prostředím (FTVS UK a FF UK). Mimo výuky jógy pořádají také různé semináře, kurzy či čtení jógové literatury pro své studenty i pro veřejnost.

Pro rok 2021 připravila Česká akademie jógy v rámci cyklu Fakta a mýty jógy čtení nejstaršího dochovaného hathajógového textu Amrtasiddhi pod vedením indologa a pedagoga Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Lubomíra Ondračky. „Text vznikl nejpozději v 11. století v prostředí tantrického buddhismu, jeho učení se ale záhy rozšířilo do hinduistických jógových tradic. Následné rané hathajógové texty z něj bohatě čerpají, nezřídka doslovně přebírají celé verše. Jeho název je obvykle překládán jako ‚Dosažení nesmrtelnosti‘, nicméně pravděpodobnější význam je ‚Ovládnutí nektaru nesmrtelnosti‘, neboť to je jeden z důležitých cílů tohoto učení. Text přináší popis tantrické fyziologie a vysvětluje tři základní techniky, pomocí nichž jógin ovládne všechny tělesné prvky a procesy: vedle nektaru nesmrtelnosti zejména dech a mysl. Díky tomu jógin získá všechny tělesné dokonalosti (siddhi), ale i konečné vysvobození z řetězce přerozování,“ uvádí k významu textu pozvánka na kurs. Jeho náplní bude četba textu v sanskrtském originálu (v přepisu do latinky) po jednotlivých verších, jejich překlad a následný výklad.

První část kurzu bude probíhat online vždy v pondělí od 17 do 18.30 hod. v termínu od 1. března do 31. května 2021 prostřednictvím služby Skype. Celkem bude rozdělena do třinácti devadesátiminutových lekcí. Od září naváže druhá část kursu. Podrobnější informace lze získat na webových stránkách České akademie jógy. Kontaktní osobou pro přihlašování je lektorka Č. A. J. Martina Wellnerová (martina.wellnerova@ceskaakademiejogy.cz).

 

Náhledový obrázek: Wikipedia.org.

 

Psali jsme v Dingiru:

Dingir 4/2002: Jóga (plný text čísla zde)

 

Související články:

„Jóga člověka nepřivádí k Bohu“: indičtí křesťané proti povinné józe na školách.

Jóginka, která jen šla životem.

Zemřela cvičitelka jógy Vlasta Kaplanová.

Otakar Vojkůvka – svatý i jógin.

Konspirační teorie mezí jóginy.

Indolog Karel Werner se narodil před 95 lety.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments