Hnutí Fa-lun-kung v Ruské federaci: naděje přichází z Chakasie

Náboženská svoboda v Rusku je v současnosti omezena (psali jsme o tom nedávno zde) a působení církví a náboženských společností, jejichž činnost je prohlášena za extremistickou, je ztíženo nebo úplně znemožněno (v těžké situaci jsou zvláště svědkové Jehovovi; psali jsme o ní naposledy zde).

Těžké je to v Rusku ovšem také pro praktikující čínské metody fa-lun-kung (metoda má podle přesvědčení praktikujících kultivovat proudění kosmické energie čchi v lidském těle). V Rusku je tato metoda známa již od roku 1997. Situaci praktikujících ještě zhoršuje nátlak Číny, která už 21 let hnutí Fa-lun-kung tvrdě pronásleduje. Čína si přeje, aby ji Rusko v tomto postupu následovalo (článek neziskové organizace Lidská práva bez hranic – HRWF – o tomto nátlaku je zde). Nátlak se projevil naposledy 20. července, kdy nejvyšší státní zastupitelství Ruské federace prohlásilo sedm zahraničních neziskových organizací, které monitorují různé aspekty pronásledování hnutí Fa-lun-kung, za nežádoucí v Rusku. Jednou z nich je známá americká organizace DAFOH (Doctors Against Forced Organ Harvesting), sledující nedobrovolné odebírání orgánů v čínských věznicích. Právě praktikující fa-lun-kungu jsou ve vězení častou obětí této nezákonné, ale čínskými úřady přehlížené praxe. Že se jednalo o důsledek nátlaku Číny na Rusko, naznačuje i fakt, že rozhodnutí ruské prokuratury bylo zveřejněno v den 21. výročí začátku čínského pronásledování hnutí Fa-lun-kung 20. července 1999. Více o vypovězení neziskovek z Ruska je zde.

„Tento emblém Kola Zákona je miniaturou vesmíru. Má také svoji vlastní formu existence a průběh vývoje ve všech ostatních dimenzích, a tak ho nazývám světem.“ – Li Chuang-ťi, autor knihy Čuan Falun (symbol a text jsou umístěny na samém začátku knihy.

Praktikující fa-lun-kungu se ale i v Rusku mohou dočkat zastání ze strany úřadů. Svědčí o tom rozsudek, který nedávno vynesl Nejvyšší soud Chakasie, jedné ze sibiřských republik, které jsou součástí Ruské federace. V březnu tohoto roku podalo státní zastupitelství této asi půlmilionové republiky podnět k úřednímu rozpuštění místní Asociace Falun Dafa („Falun Dafa“ je jiným názvem pro „Fa-lun-kung“). Státní zastupitelství tento krok odůvodnilo tím, že jedna ze dvou základních knih Hnutí Fa-lun-kung Čuan Falun (Otáčení kola Zákona) obsahuje symbol svastiky, a je tedy – kvůli roli svastiky v německém nacionálním hnutí ve 30. a 40. letech 20. století – extremistická. Ze stejného důvodu byla ostatně tato kniha označena za extremistickou soudem v Krasnodaru již roku 2011.

Nejvyšší soud Chakasie.

Jak informovalo ruské zpravodajství Náboženství dnes (zde), nejvyšší soud Chakaské republiky v Abakanu ale došel 30. července k závěru, že podnět státního zastupitelství není oprávněný. Soud argumentoval tím, že svastika je dávný symbol mnoha kultur; nejrozšířenější je patrně v Indii. V hnutí Fa-lun-kung odkazuje k jeho buddhistickým kořenům. Úsilí chakaských praktikujících, kteří o svém sporu se státním zastupitelstvím zveřejnili dokonce i video (zde), bylo tedy úspěšné a zároveň přineslo naději i praktikujícím fa-lun-kungu na zbytku území Ruské federace. České titulky videa jsou dílem české redakce The Epoch Times; toto zpravodajství také zveřejnilo o rozsudku v Chakaské republice článek (zde).

Náhledové foto a foto nejvyššího soudu: z videa hnutí Fa-lun-kung zde.

Související články:

Osudy svobody vyznání v Rusku.

Před dvaceti lety bylo zakázáno hnutí Fa-lun-kung.

Svědkové Jehovovi v Rusku: seznam pronásledovaných se prodlužuje.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments