Registrace vietnamských buddhistů: třetí pokus

Před více než čtyřmi lety (v lednu 2016) podal Ministerstvu kultury návrh na registraci „církve a náboženské společnosti“ podle zákona 3/2002 Sb. přípravný výbor Společenství buddhismu v České republice. Psali jsme o tom zde s tím, že buddhistické společnosti s ambicí získat registraci byly roku 2017 dvě: ta druhá (Théravádový buddhismus) byla úspěšnější a registrována byla již roku 2018 (referovali jsme o tom zde).

Společenství buddhismu v České republice mělo více potíží. Poprvé se mu nepodařilo doložit dostatečný počet těch, kteří se k němu hlásí. Na sčítací archy se sice podepsalo dost lidí, ale těch, kteří uspokojivě odpověděli, když ministerstvo ověřovalo platnost těchto podpisů, bylo méně, než zákon vyžaduje. Proces registrace byl proto přerušen. Podruhé byl problém v tom, že právník zastupující Společenství předal svou práci kolegovi, a ten s Ministerstvem nekomunikoval. Nyní, říká člen přípravného výboru, pan Ing. Ngo Dinh Hai, když tuto historii vypráví, bude konečně všechno v pořádku. Návrh byl potřetí podán na konci října 2019.

Přípravný výbor počítá s tím, že v nově registrované společnosti bude pět náboženských obcí, které se shromažďují kolem místních chrámů. Mají to být obce v Chomutově, v Teplicích (s chrámem v Dubí u Teplic), ve Strážném, Ostravě a v Praze–Libuši. Chrámů mahájánového buddhismu, které obhospodařují příslušníci místních vietnamských komunit, je ovšem v Česku více (psali jsme o tom zde). Přípravný výbor předpokládá, že po úspěšné registraci se k náboženské společnosti připojí přinejmenším některé z nich.

Tato část české náboženské scény je totiž mimořádně pestrá. Kromě vyjmenovaných měst fungují chrámy ještě na osmi dalších místech Česka. A kromě Společenství vietnamského buddhismu, které tvoří jádro možné budoucí náboženské společnosti, existují i další dva spolky s podobnou agendou (oba vznikly až po začátku úsilí o registraci). Prvním je Centrum vietnamského buddhismu (vzniklo roku 2017), které usiluje o zřízení chrámu v Čerčanech místo chrámu v rušené tržnici v Praze–Malešicích, druhým je Vietnamský budhistický spolek (psáno s jedním „d“, vznikl roku 2019), který zřídil chrám v Praze–Libuši na dohled od tržnice Sapa, ale přesto mimo její areál. Samostatně fungují (ovšem spíše sporadicky) také dva chrámy na soukromích pozemcích v Praze–Kolodějích a Horních Jirčanech v okrese Praha–Západ.

Pokud bude návrh na registraci Společenství buddhismu v České republice tentokrát přijat, může to být 42. registrovaná církev a náboženská společnost v Česku.

Náhledová fotografie sochy Buddhy před chrámem v Praze-Libuši (17. května 2019): autor.–

Související články:

Dvě česká buddhistická společenství v procesu registrace českým státem: zde.

Skryté chrámy v českých městech: zde.

Pražští vietnamští buddhisté oslavili svátek Vu Lan: zde.

Severočeští vietnamští buddhisté oslavili Nový rok: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments