Antropoložka náboženství Tanya Marie Luhrmannová bude v Praze

Institut sociologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ve spolupráci s výzkumným centrem CRFRES upozorňuje na návštěvu významné antropoložky Tanyi Marie Luhrmannové v Praze na konci října. Zájemci o aktivní účast na workshopu se ale musí hlásit už v těchto dnech.

Tanya Marie Luhrmannová je profesorkou antropologie na Watkins University ve Stanfordu. Soustředí se na hraniční zkušenosti jako jsou hlasy, vize, kontakt s nadpřirozenem a psychózu. Ve snaze porozumět fenomenologii neobvyklých smyslových zážitků kombinuje etnografické a experimentální metody. Mezi její oceňované knihy patří například Persuasions of the Witch’s Craft: Ritual Magic in Contemporary England (1989), When God Talks Back: Understanding the American evangelical relationship with God (2012) či Our Most Troubling Madness: Schizophrenia and Culture (2016).

T. M. Luhrmannová pronese dne 31. října 2019 přednášku s názvem „How the gods (and God) become real to people: Kindling a sense of presence“. Přednáška začíná v 18:30 v Holaru na Smetanově nábřeží 6, místnost 4. V průběhu následujícího dne (1. 11.) bude možné zúčastnit se workshopu v centru Cefres (Na Florenci 3) od 9 do 16 hodin. Workshop je určen především aktivním autorům odborných antropologických textů včetně studentů, kteří by s Tanyou Luhrmannovou rádi konzultovali svou práci. Pokud máte zájem se aktivně zúčastnit, zašlete, prosím, abstrakt (max. 300 slov) svého příspěvku do 13. září na adresu barbora.spalova@fsv.cuni.cz. Vybraní prezentující budou požádáni o zaslání kompletního příspěvku (3 500 – 7 000 slov) do 11. října. Každý přednášející bude mít 30 minut na svůj příspěvek a 60 minut na následnou diskusi s Tanyou M. Luhrmannovou a publikem. Pokud se chcete dostavit pouze jako publikum, stačí zaslat email na stejnou adresu.

Akce se koná s podporou Univerzity Karlovy. Časopis pro kvalitativní výzkum Biograf (zde) při této příležitosti publikuje překlad autorčina textu „Hyperreal God“.

Náhledová fotografie: Stanfordská univerzita (zde).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments