Warning: filesize(): stat failed for /data/web/virtuals/67245/virtual/www/subdom/info/wp-content/cache/object/b83/bb3/b83bb3a81e2d8a26c0798ec1713a1351.php in /data/web/virtuals/67245/virtual/www/subdom/info/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_File.php on line 159
Padajátra letos tak trochu jinak – Náboženský infoservis
Padajátra letos tak trochu jinak

Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny v ČR před několika dny oznámila, že ruší letošní 27. ročník pochodu Padajátra. Průvod měl vyrážet v neděli 14. července z Nového Města na Moravě a skončit ve středu 1. srpna v Jihlavě. „Letošní mírový pochod se ruší z důvodu komplikované situace s voly. Jeden z nich (Džanmaštám) vážně onemocněl a přestože už se zotavuje, na zapřažení a tah je ještě brzo. Zároveň není čas patřičně připravit našeho druhého vola Pávanu, aby zvládl celou dvou a půl týdenní akci sám. Zastupitele obcí a ředitele škol, se kterými jsme zařídili večerní programy a ubytování, poprosíme o přeložení jednotlivých zastávek na příští prázdniny,“ vysvětlili oddaní na webových stránkách Padajátry. Nakonec se však chopili iniciativy oddaní z Krišnova dvora v Městečku u Benešova a se svými dětmi připravili kratší variantu Padajátry v termínu od 27. července do 4. srpna v okolí Krišnova dvora (viz plakátek). Dětská Padajátra bude putovat s menším povozem a jen jedním volkem. Program pro návštěvníky připraví hlavně děti. Předvedou tanec, zpěv i scénky z indických příběhů.

Plakátek na dětskou Padajátru lze zvětšit zde.

Padajátra patří mezi množství misijních a fundraisingových aktivit hnutí Haré Kršna, kterým se snaží přiblížit své učení a životní styl většinové populaci a zároveň získat příspěvky na svou činnost. Průvod oddaných Kršny s vozem taženým volským spřežením prochází každý rok vybranou častí Česka. Padajátrová skupina čítá obvykle kolem třiceti oddaných – dětí i dospělých. Část z nich za zpěvu manter putuje s voly, prochází vesnicemi a zve místní obyvatele na program, který se bude konat toho dne večer, zatímco druhá část oddaných již s dodávkou a mobilní kuchyní připravuje v cílovém městě zázemí a jídlo pro večerní program. Během pouti i večerních kulturních programů mohou diváci shlédnout ukázky divadelních představení, indických tanců a zpěvu manter a seznámit se se základy učení hnutí Haré Kršna. Jako již tradičně je také rozdáváno prasádam (vegetariánské jídlo obětované Kršnovi), knihy zakladatele hnutí Prabhupády, různé drobnosti, sladkosti a ovoce. Velká část programu je směřována také k dětem: malování na obličej, indické pohádky, dětské soutěže a hlazení volů.

 

Na archivní náhledové fotografii je jedna z předchozích Padajáter.

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma čísla 3/2000: Náboženské komunity (plný text zde)

Téma čísla 1/2007: Hnutí Haré Kršna (plný text zde)

Téma čísla 2/2018: Náboženské komunity (obsah a vybrané články zde)

Související příspěvky:

Padajátra: oddaní Krišny putují po kraji s volským potahem

Souhrn aktivit českého společenství oddaných Krišny

Festival Ratha játrá se letos konal dříve

Mantra, hnutí a svámí, který to všechno začal 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments