Modré oko proti všemu zlému

Podobně jako hamsu (psali jsme o ní zde) si turisté z prázdninových cest odvážejí i nazar, amulet, chránící před uhranutím a vůbec před – současnou populární metaforou vyjádřeno – „negativní energií“ všeho druhu. A podobně jako o hamse také o nazaru vzniklo v režii Toma Martienssena krátké dokumentární video na stanici BBC Okouzlený život. Příběh nazaru (zde).

Nazar je vyroben nejčastěji z modrého a bílého skla. Připomíná oko; modré snad proto, že právě modroocí lidé jsou podle lidové víry schopni nejúčinněji uhranout, a tak tedy i amulet musí mít s nimi srovnatelnou, ba větší sílu. Pokud se rozbije, je to právě v důsledku oné negativní energie, před níž svého majitele ochránil. Amulet má čelit především zlému pohledu, který s sebou nese závist a přání čehokoli zlého, ale ochranná funkce se přenáší i do všech dalších, nebezpečím hrozících situací.

Podobně jako hamsa vznikla patrně mezi berberskými kmeny a rozšířila se po celé severní Africe a Předním Východě, je vlastí nazaru pravděpodobně území dnešního Turecka, ale přivézt si ho lze z dovolené na Předním Východě anebo třeba i z evropské Bosny a Hercegoviny. Do oblasti Turecka nazar přinesli snad Arabové (slovo „nazar“ je odvozeno z arabského výrazu pro „pohled“) a Turci ho nazývají „nazar boncuk“ (nazar boncuğu), přičemž druhé slovo znamená v turečtině „korálek“.

Náhledový obrázek je z videa Toma Martienssena.

 

Související příspěvky: 

Prázdninová fotografie: Matochandro v Řecku

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments