Pew: Evropané většinou podporují zákaz zahalování

Minulý měsíc začal v Dánsku platit zákon, který muslimským ženám na veřejnosti nedovoluje zahalování obličeje. Podobné zákony platí i v Rakousku, Belgii, Francii, Itálii a ve Španělsku.

Americká sociologická agentura Pew Research Center nedávno uskutečnila průzkum, jak se k takovýmto omezením evropská nemuslimská populace staví. Dotazováni byli lidé z patnácti zemí západní Evropy. Z průzkumu vyplynulo, že pro nějaké omezení v odívání muslimek je zde většina: 50 % lidí je pro nějaký zákaz, 23 % pro úplný zákaz náboženského odívání muslimských žen (čísla jsou mediánem sledovaných zemí). Nejvíce tyto postoje zaujímají Nizozemci (66 %, resp. 15 %), Švýcaři (56 %, resp. 23 %) a Belgičané (50 %, resp 28 %), nejméně pak Portugalci: zde 52 % lidí nechce žádné restrikce a jen 12 % je pro naprostý zákaz.

Restriktivní zákony ve zmíněných zemích přitom nejsou výslovně zaměřené na muslimky. V Dánsku jde např. o zákaz „zakrývání obličeje“, pokud k tomu nejsou „opodstatněné důvody“, jakým je třeba mráz. Oponenti je však kritizují jako zjevně protimuslimské a odporující náboženské svobodě.

PRC výsledky srovnává s jiným výzkumem, z něhož vychází, že většina západoevropanů muslimskou komunitu přijímá. 66 % nemuslimů např. říká, že by přijalo muslima do rodiny. Z loňského průzkumu vyplývá, že i ti, kteří jsou takto muslimům otevření většinou (55 %) podporují zákaz zakrývání obličeje. 12 % by zakázalo náboženské odívání zcela.

Podle: „Most Western Europeans favor at least some restrictions on Muslim women’s religious clothing,“ Pew Research Center, 17. 9. 2018, zde. Ilustrační foto: Pixabay.

 

Související příspěvky:

Proč se muslimky zahalují? (zde)

Pew: Počet muslimů by v Evropě rostl i bez přistěhovalectví (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments