Česká republika ve zprávě o stavu náboženské svobody ve světě

Nedávno jsme zde informovali o historickém summitu pořádaném americkým ministerstvem zahraničí u příležitosti dvacátého výročí vydávání Zprávy o mezinárodní náboženské svobodě (International  Religious Freedom Report). Na vytváření zprávy se podílí americké ambasády po celém světě. Ty mají za úkol ve spolupráci se státními a nevládními organizacemi sledovat stav náboženské svobody v místech svého působení. Česku letošní zpráva věnuje 12 stran. Po úvodním představení náboženské demografie a právního postavení náboženských organizací si opakovaně všímá procesu majetkového vyrovnání státu a církví, dále je stručně zmíněn stav žádostí o registraci dvou ke konci roku 2017 čekajících náboženských společností: Thérvádový buddhismus a Kněžské bratrstvo sv. Pia X. (obě byly letos již zaregistrované) a čtyřech skupin, jimž byla žádost zamítnuta: Lvi kulatého stolu – Řád Zemí Koruny české, Společenství buddhismu v České republice, Konopná církev a Cesta Guru Járy. Posledně jmenované skupině je ve zprávě věnován největší prostor, jelikož proti zamítnutí podala žalobu a stěžuje si na diskriminaci. Už v loňské zprávě (tedy za rok 2016) byla citována slova předsedkyně Českého helsinského výboru: „Nikdy jsem se v České republice nesetkala s tak komplexním případem diskriminace, co se týče náboženství.“  (Český helsinský výbor však popřel, že by se takto vyjádřil,viz zde). Dále je ve zprávě zmíněna kauza bývalého židovského hřbitova v Prostějově a projevy antisemitismu, které ji doprovázely, a rozsudek v případě školy žalované muslimskou studentkou za zákaz nošení šátku.

Zvláštní pozornost je věnována projevům politiků. Jsou citováni M. Zeman a B. Sobotka odmítající muslimskou imigraci i kampaň T. Okamury slibující zákaz islámu. Jsou zmíněny i dvě právní kauzy Martina Konvičky, podmíněné odsouzení A. Bartoše za antisemitské výroky a aktivity hnutí Blok proti islamizaci a DSSS. Z  politiků jsou dále zmíněni J. Kubera a D. Herman a jejich účast na pochodu proti antisemitismu.

Zpráva obsahuje i statistiky útoků, které charakterizuje jako nábožensky motivované: S odvoláním na statistiky nevládní organizace Iustitia uvádí, že došlo ke 22 útokům na muslimy, 10 proti židům a ve dvou případech byli oběti křesťané.

V návaznosti na IRFR vychází ještě další zpráva, kterou má na starosti další úřad, United States Commission on International Religious Freedom. Tato zpráva obsahuje už jen státy, které vykazují vysokou míru náboženské nesvobody. I v ní  se letos jméno Česka objevilo, avšak z jiného důvodu: v souvislosti s případem misionáře Petra Jaška, který byl vloni odsouzený za údajnou špionáž v Súdánu.

 

Celá zpráva o ČR online zde.

Obsah článku byl 1. února 2019 aktualizován.

Související příspěvky:

USA – Město na hoře pro globální náboženskou svobodu (zde)

Open Doors 2018: Nejvíce jsou křesťané perzekvování v Severní Koreji (zde)

Bůh pro Čechy není příliš důležitý, ale i tak jsou šťastní, vyplývá ze studie (zde)

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments