Domácí zprávy

Dvě česká buddhistická společenství v procesu registrace českým státem

Jak lze snadno zjistit z veřejně přístupného rejstříku Ministerstva kultury, odbor církví tohoto ministerstva posuzuje v současné době návrhy na registraci dvou náboženských společností podle zákona 3/2002 Sb.

Již 29. ledna 2016 podalo návrh na registraci Společenství buddhismu v České republice. Tato náboženská společnost navazuje na občanské sdružení s názvem Společenství viet­namského buddhismu v České republice, které vzniklo roku 2004 a od roku 2014 má právní sub­jektivitu jako za­psaný spolek. Zatím není jasné, která místní společenství vietnamského buddhismu se k nové náboženské společnosti (pokud bude státem registrována) připojí. Místní společenství vznikla zpravidla kolem chrámů, modliteben či sva­tyní. V současné době je takových stálých posvátných prostorů v Česku nejméně 13: v Praze-Písnici a Praze-Malešicích, v Chebu a Chebu-Svatém Kříži, v Karlových Varech, Mostě, Teplicích, Chomutově, Plzni, Ostravě, Brně, Varnsdorfu a Strážném. První z nich byl chrám ve Varnsdorfu, slavnostně otevřený v lednu 2008. Z něj jsou přiložené fotografie. 

Druhé buddhistické společenství podalo návrh na registraci 24. května 2017 pod názvem Théravádový buddhismus. Dokumenty, které ministerstvu přípravný výbor předložil, jsou k dispozici na internetové prezentaci společenství. Vyplývá z nich, že jde o tradici thajských lesních klášterů, která se snaží zachovat to nejpůvodnější předpokládané Buddhovo učení. Tuto tradici v podání, které přinesl na Západ adžán Čá a kterou reprezentuje klášter Amaravati v Anglii (česky viz Dingir 3/1999, s. 12), už od konce období komunismu rozvíjí české společenství Přátelé Dhammy. O registraci se ale uchází společnost, navazující na jinou větev thajských lesních klášterů, a totiž na klášterní společenství Dhammajuttika-nikája (o něm na anglické Wikipedii). Toto společenství má své pobočky i v zahraničí. Jednou z nich je Tygří klášter v jihočeském městečku Koloděje nad Lužnicí. Nyní v něm přebývají dva thajští mniši a jedna jejich pomocnice. Přijíždějí za nimi théravádoví buddhisté (hlavně Thajci) z Rakouska, Německa, Maďarska a dalších zemí. Čeští laici, přimknuti k této tradici, doposud působili v rámci zapsaného spolku Asociace théravádového buddhismu a nyní žádají o registraci jako náboženská společnost. Klášter a jeho mniši jsou na fotografiích, interiér si lze představit na základě tohoto videa.

Pokud budou společenství registrována, mohou být 39., resp. 40. registrovanou církví a náboženskou společností v Česku.

Zdeněk Vojtíšek