Zahraniční zprávy

Open Doors 2018: Nejvíce jsou křesťané perzekvování v Severní Koreji

Open Doors 2018: Nejvíce jsou křesťané perzekvování v Severní Koreji

Křesťanská lidskoprávní organizace Open Doors vydala pravidelnou výroční zprávu o pronásledování křesťanů ve světě. Obsahuje seznam padesáti zemí, kde k perzekucím (ze strany státu nebo militantních skupin) dochází.

Po šestnácté za sebou je na prvním místě Severní Korea. Křesťanství je v této zemi ilegální. Přesto zde existují komunity, které přežívají z doby před korejskou válkou; někteří lidé se stali věřícími i jinak, např. během velkého hladomoru v roce 1990 (veliké množství občanů tehdy hledalo pomoc v Číně). Zpráva uvádí, že odhalení křesťané jsou jako političtí zločinci deportováni do pracovních táborů nebo na místě zabiti. Postižené bývají i celé jejich rodiny. Existují i zprávy o dětech, které udaly své vlastní rodiče. Proto mnozí s malými dětmi o své křesťanské víře raději vůbec nehovoří.

KLDR následuje Afganistan, který od loňska „povýšil“ o jeden stupínek. I následující země z první desítky se nacházejí na Blízkém východě a Africe. Např. Egypt se od loňska posunul z 21. místa na sedmnácté: Minulý rok zde bylo ze svých domovů odvlečeno více než 200 křesťanů, 128 bylo pro svou víru zabito. Důvodem je, že do země přišli mnozí islámští extrémisté vytlačeni ze Sýrie a Iráku a podílí se na násilnostech proti křesťanské menšině. (Psali jsme zde, zde a zde.) Obdobná situace je podle zprávy v Turecku (31. místo).

Na jedenáctém místě seznamu, stále ještě v kolonce „extrémní úroveň perzekuce“, je Indie. Z dalších nemuslimských zemí zpráva uvádí Vietnam (18. místo), Laos (20. místo), Myanmar (24. místo), Nepál (25. místo), Mexiko, Čínu a Kolumbii (ta je kvůli organizovanému zločinu na 49. místě). V některých zemích se podle Open Doors na perzekuci podílejí i sami křesťané. Ve zprávě je zmíněna Eritrea, která je na šestém místě kvůli tamnímu autoritativnímu režimu, ale i zdejší orientálně-ortodoxní Tewahedo církev údajně postihuje ty, kteří ji opustí. Podobně je na 29. místě kvůli potížím především netradičních protestantských skupin zmíněna i sousední Etiopie (o etiopských křesťanech jsme psali zde).

Podle Religion News Service a Christian Today. Celá zpráva 2018 World Watch List dostupná zde. Zdroj obrázku tamt.