Domácí zprávy

V Praze byla otevřena Stezka míru

V Praze byla otevřena Stezka míru

Společenská angažovanost ve věci míru a nenásilí, typická pro kvakery (příslušníky Náboženské společnosti přátel), kteří jsou sami pacifisté, se projevila ve zřízení Stezky míru a nenásilného odporu v Praze. Praha se tak stala osmým městem, kde jsou tyto stezky vybudovány (více zde).

 

Hlavním autorem stezky je Ondřej Skovajsa. Její zřízení financoval zapsaný spolek Čeští kvakeři za podpory nadace Alfreda Badera. Vznik stezky popisují kvakeři v tiskovém prohlášení takto: Z podnětů veřejnosti, přátel i vlastních nominací byl v na podzim 2016 na základě následujících kritérií proveden výběr jednotlivých zastavení. Prvním a určujícím kritériem výběru byl odkaz naděje daných osobností, jejich nenásilný odpor proti svévoli, strachu a lhostejnosti […]. Mír a nenásilí neznamenají posvěcení statu quo ve jménu pasivity, poslušnosti a ,klídkuʻ, ale aktivní postoj, který vychází z nároku vlastní důstojnosti a hájí svobodu a kvalitu vlastního života a druhých lidí. Druhým určujícím kritériem byla spojitost osobností s Prahou a schůdnost stezky. Třetím kritériem výběru byla vyváženost etnická, politická, genderová, náboženská a krása městské krajiny, kterou stezka vede. A ještě bylo uplatněno jedno kritérium – všechny osobnosti, jejichž odkaz Stezka míru a nenásilného odporu Praha připomíná, žily aspoň kus života ve 20. století.

Jednotlivá zastavení stezky jsou věnována těmto osobnostem, jevům a událostem:

Přemysl Pitter,

Pražská Stezka míru a nenásilného odporu by mohla jen těžko začít u jiné osobnosti než u Přemysla Pittera.

Milena Jesenská,

Jaroslav Seifert,

František Kriegel,

mírové hnutí, mír a vzdor,

Rudolf Jedlička a František Bakule,

studentská hnutí,

Václav Havel, Olga Havlová a vznik textu Charty 77,

Lennonova zeď,

Milada Horáková,

Tomáš Garrigue Masaryk,

stroj času na místě bývalého Stalinova pomníku,

Františka Plamínková,

pomník pro Jana Bouchala,

Bertha von Suttner,

Růžena Vacková,

Milena Hübschmannová,

pomahači a vítači: Doreen Warrinerová, Nicholas Winton a Beatrice Wellingtonová.

 

Slavnostní otevření se uskutečnilo v neděli 10. června 2018 v 10 hodin před Milíčovým domem v Sauerově ulici na Žižkově. Odtud účastníci vyšli na první společnou procházku po stezce.

 

Autorem fotografií ze slavnostního otevření je Arne Springorum, více na stezkamirupraha.cz.