Zahraniční zprávy

Patří islám k Německu, nebo ne?

Patří islám k Německu, nebo ne?

Minulý týden se v německém politickém „prostoru“ roztočilo nové kolo debaty o staré otázce. Impuls mu dal Horst Seehofer, ministr vnitra v nové vládě Angely Merkelové, nominovaný koaliční Křesťansko-sociální unií Bavorska (CSU), v rozhovoru pro bulvární noviny Bild ve středu 14. března. Větou „Islám nepatří k Německu“ v něm přímo protiřečil Merkelové, která je známa svým několikrát opakovaným tvrzením, že islám k Německu patří. Kancléřka se od svého ministra distancovala a vyjádřila očekávání, že svůj výrok vezme zpět. Zástupci dalších stran hovořili o tom, že Seehofer ustupuje pravicovým populistům, a obvinili ho z rozdělování společnosti.

Jak informovala televize ARD, v následujících dnech Seehofer svoje stanovisko potvrdil a označil tvrzení, že islám patří k Německu, za nesprávné. Podle jeho názoru islám k Německu nepatří, pouze muslimové, kteří v této zemi žijí, a ti se musejí distancovat od násilí. Skutečnost, že k Německu patří muslimové, ještě neznamená, že se země má kvůli falešným ohledům vzdát své tradice a svých zvyků. Německo je utvořeno křesťanstvím a k němu patří sváteční dny, Vánoce, Velikonoce či Letnice, řekl Seehofer a oznámil, že svolá konferenci o islámu, na níž se bude diskutovat o problémech migrace a integrace. Muslimové musí žít s námi, řekl, a nikoli vedle nás nebo proti nám.

Kancléřka Merkelová pak upozornila, že v Německu žijí 4 miliony muslimů a praktují v této zemi své náboženství. Tito muslimové patří k Německu a s nimi k Německu patří i islám. Praktikovat ho je jejich ústavní právo. Ústřední rada muslimů v Německu varovala před myšlenkou, že je možné porazit pravicové populisty jejich vlastními tématy. Aiman Mazyek, předseda Rady, řekl, že není potřeba vrážet do společnosti klín, nýbrž naopak držet při sobě.

Mediální hádka mezi Angelou Merkelovou a Horstem Seehoferem je součástí sporu i uvnitř samotného křesťanstva. Oba politici se aktivně hlásí ke křesťanství (Merkelová je evangelička, Seehofer římský katolík), ale na vztahu k islámu se neshodnou ani jako politici, ani jako věřící.

Náhledový obrázek je z internetové prezentace novin Bild.

Související články:

Německo: křesťané vymírají, islám na vzestupu: zde.

Diskusní večer nad knihou “Islamofobie po česku”: zde.