Eseje

Nejevangelikálnější Bílý dům v historii

Nejevangelikálnější Bílý dům v historii

Je dobře známo, že Donald Trump byl zvolen s výraznou podporou hlasů bílých evangelikálů,1 daleko méně je však známo, jaký vliv má evangelikální křesťanství v Bílém domě. Od léta 2017 se pravidelně každou středu schází většina členů Trumpova kabinetu ke studiu Bible pod vedením pastora Ralpha Drollingera, zakladatele a prezidenta Capitol Ministries, organizace zaměřené na pastoraci politiků.

Ralph Drollinger zasvětil duchovnímu povolání celý svůj dospělý život. Jako nadaný basketbalista tři roky odmítal nabídky do NBA, a místo toho hrál za tým Athletes in Action, křesťanské organizace evangelizující prostřednictvím sportu. Nakonec v roce 1980 nastoupil do NBA za Dallas Mavericks, ale následující rok sportovní kariéru po zranění kolene ukončil a začal studovat na evangelikálním semináři. U sportu ještě nějaký čas zůstal, ale už jen ve spojení s duchovní službou.

Foto R. Dollingera: Danielle Drollinger – Wikimedia Commons

V roce 1996 založil organizaci Capitol Ministries zaměřenou na duchovní službu politikům a začal s prvními biblickými hodinami pro kalifornské zákonodárce v Sacramentu. Prostřednictvím biblických hodin pro legislativní a exekutivní složky vlády se Capitol Ministries snaží formovat konzervativní křesťanské zástupce na státní, a dnes i federální a lokální úrovni. Biblické hodiny jsou sice ekumenicky otevřené, přístup k Bibli a její výklad jsou však jednoznačně evangelikální. Od účastníků se očekává nejen aktivní účast na hodinách, ale především aktivní prosazování biblických principů ve všech aspektech života, včetně zaměstnání.

Drollinger často zdůrazňuje, že Capitol Ministries nelobují za konkrétní agendy či zákony, neříkají politikům, co mají dělat, ale mění jejich srdce. Na biblických hodinách se nicméně účastníci dozví, které politické pozice a programy jsou – v Drollingerově interpretaci – zakotvené v Bibli a je povinností křesťana je hájit a prosazovat. Často vyjadřuje opovržení liberálními křesťany a kritizuje teologický liberalismus. Zejména o sociálním evangeliu (Social Gospel) říká, že je pokřivením toho, co Bible učí – o chudé a potřebné se má starat rodina a církev, nikoli světské vlády. Sociální programy tedy nemají oporu v Bibli a vláda by je neměla realizovat.2

Oporu v Bibli naopak má trest smrti, hnutí pro-life nebo jasně vymezené genderové role. Ostatně všichni představitelé Capitol Ministries jsou muži, protože ženy by podle pastora Drollingera neměly vyučovat dospělé muže. Naštěstí s největší pravděpodobností nehrozí, že by se toto stalo misí současné ministryně školství Betsy DeVos, která patří k okruhu Drollingerových podporovatelů. Drollingerův pohled na ženy vychází hlavně z Pavlových epištol a rozruch vzbuzuje již od dob jeho kalifornského působení.

Z Kalifornie se organizace rozšířila i do dalších států, největší růst a mediální pozornost však zaznamenala až v posledních letech. Dollingerova exkluzivistická teologie konvenuje jak sociálním, tak fiskálním konzervativcům a vedle křesťanské pravice si získal podporu také mezi stoupenci hnutí Tea Party, kteří často patří k účastníkům a hlavně sponzorům biblických hodin Capitol Ministries.

Do Kongresu Drollingera přivedl v roce 2010 republikánský poslanec za Arizonu Trent Franks. K prvním sponzorům Drollingerových biblických hodin v Kapitolu patřila také někdejší republikánská poslankyně Michelle Bachmanová a současný viceprezident Mike Pence, jehož dlouhodobá podpora otevřela Drollingerovi v roce 2017 cestu do Bílého domu.

Představitelé federální vlády se od léta každý týden setkávají na biblických hodinách vedených přímo Drollingerem. Sponzory setkání jsou viceprezident Mike Pence a sedm dalších členů kabinetu, vedle ministryně a ministrů (Betsy DeVos, Ben Carson, Sunny Perdue, Rick Perry, Jeff Sessions) je to také ředitel CIA Mike Pompeo a šéf Americké agentury pro ochranu životního prostředí Scott Pruitt. Podle informací Capitol Ministries se americký prezident setkání neúčastní, ale dostává písemnou verzi hodin. Podle posledních údajů z října 2017 se biblických hodin v Bílém domě se účastní 12 členů kabinetu.3

Pravidelné biblické hodiny probíhají nadále také ve Sněmovně a v Senátu. Drollinger dnes osobně vede pouze biblické hodiny pro členy Trumpova kabinetu, na webových stránkách Capitol Ministries pak každý týden zveřejňuje biblické hodiny zdarma, od roku 2017 také v audioformátu.

Podle informací na webu Capitol ministries působí v současné době v legislativních tělesech téměř 40 amerických států. Od roku 2017 také pořádají biblické hodiny na úrovni místní vlády a samosprávy v rámci programu CivicReach®.4 Na vlně domácího úspěchu vzrostly také globální ambice a jedním z proklamovaných cílů Capitol Ministries je založit 200 poboček ve 200 zahraničních hlavních městech. V současné době údajně pořádají biblické hodiny v zákonodárných sborech 24 zemí.

Drollingerovy texty a audionahrávky jsou volně dostupné online. Ke stažení je také jeho kniha Rebuilding America: The Biblical Blueprint (2013), a to i ve francouzském, španělském a ruském překladu. Do francouzštiny a ruštiny jsou přeloženy také texty některých biblických hodin.

 

1 „Podle Pew Research Center (zde) volilo 81 % bílých evangelikálů Donalda Trumpa.

2 „Theological Liberalism in America,“ Capitol Ministries, zde.

3 Ralph Drollinger Addresses Civic Leaders At The 18th Hillsboro, Oregon Prayer Breakfast,“ Capitol Ministries, zde.

4Strategy,” Capitol Ministries, zde.

 

Související příspěvky:

„Postoje jsou důležitější než fakta.” K výročí inaugurace D. Trumpa o něm vyšla další kniha (zde)

Donald Trump, Jeruzalém a druhý příchod Krista (zde)

Evangelikálové proti alt-right (zde)

Trumpův výnos o náboženské svobodě (zde)