Autorka knih New Age kandiduje na prezidentku USA

Po Tulsí Gabbardové je Marianne Williamsonová druhou účastnicí primárek Demokratické strany v USA, která má výrazné alternativní náboženské zázemí. Zatímco Gabbardová je stoupenkyni gaudíjského višnuismu, a je tedy blízká například i v Česku známému hnutí Hare Kršna (psali jsme o ní zde), Williamsonová je úspěšnou autorkou knih o svépomoci a sebezlepšení v duchu hnutí Nového věku (New Age).

Foto: Holly Pickett, The New York Times.

Marianne Williamsonová (*1952) pochází z konzervativní židovské rodiny a svou konverzi k hnutí Nového věku (New Age) prožila roku 1979 na základě četby knihy Kurs zázraků (A Course in Miracles). Autorkou této knihy, obsahující poselství od Ježíše Krista, je Helen Schucmanová (1909–1981). Vyšla roku 1976 a stala se jednou z nejvlivnějších knih, které v 70. letech upevnily tehdy nové hnutí New Age. V 80. letech Williamsonová provozovala esoterické knihkupectví a kavárnu a stala se lektorkou motivačních a sebe­zlepšovacích seminářů na základě Kursu zázraků. Jako reflexi Kursu zázraků také napsa­la svou první knihu: Návrat k lásce (A Return to Love. Reflections on the Principles of A Course in Miracles) a vydala ji roku 1992. Úspěch této knihy a dalších spisů ji zařadil po bok slavných autorů Deepaka Chopry nebo Eckharta Tolleho, kteří v rámci hnutí Nového věku také navazují na Nové myšlení (hlav­ní ideou tohoto směru je přesvědčení, že je to mysl, co tvoří realitu). Ve své internetové prezentaci (zde) inzeruje Marianne Williamsonová své další slavné knihy, využitelné v její prezidentské kampani: Uzdravit duši Ameriky (Healing the Soul of America, 2000) a Politika lásky. Příručka nové americké revoluce (A Politics of Love. A Handbook for a New American Revolution, 2019).

Foto: prezentace Marianne Williamsonové.

Láska jako politická síla je také hlavní myšlenkou kampaně Marianne Williamsonové. Jako největší problém Spojených států vidí násilí. V kampani se soustřeďuje na téma ukončení „emocionální občanské války“, kterou údajně vede americká společnost, a na téma duchovního uzdravení. Chtěla by způsobit mravní a duchovní probuzení Ameriky, a to především prostřednictvím vytváření kultury míru a nenásilí. Po svém zvolení hodlá podporovat úsilí o nenásilné řešení konfliktů a prevenci násilí. Hodlá také vytvořit ministerstvo míru; argumentuje přitom nepoměrem mezi rozpočtem ministerstva obrany, který činí 718 miliard dolarů, a řádově desítkami milionů, jež jsou z rozpočtu věnovány mírovým misím a agenturám. Pozornost získala také označením povinného očkování za „drakonické“ a „orwellovské“; za tento výrok se ale po kritice omluvila.

S využitím článku v „The New York Times“ a dalších zdrojů, náhledové foto: MSNBC.

Související články:

Oddaná Krišny usiluje o úřad prezidenta Spojených států: zde.

New Age jako elitní náboženství: Teorie podivnosti Pavly Horákové: zde.

Veřejná meditace „Ticho pro mír“: zde.

Osobnost Nového věku: zde.

Poslední dozvuky rozkolu ve společenství Avenna: zde.

„Kauza Aktip“ ukazuje vnímání náboženství v české společnosti: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments