Šamani v Božské lahvici

Nakladatelství Dingir zve své čtenáře a všechny zájemce religionistiku na autogramiádu knihy Český šamanismus v rozhovorech. Knihu v pondělí 18. března 2019 (19:00) v literární kavárně Božská lahvice (Italská 3, Praha 2) představí její autorka Helena Exnerová.

 

Anotace:

Kniha Český šamanismus v rozhovorech přináší jedinečnou sondu do světa současného šamanismu a zároveň se jedná o první publikaci, která se tématem šamanů a šamanek na českém území podrobně zabývá. V devíti rozhovorech se autorka snaží dát co největší prostor myšlenkám a názorům samotných šamanek a šamanů, kteří se v Čechách dlouhodobě šamanismu věnují, často ho i učí či různými způsoby předávají dál.

Cílem knihy je poukázat na pestrost a rozmanitost, kterou každá realizace šamanského učení může znamenat. V rozhovorech se tak objeví různorodá témata jako hledání vize, síla příběhů, práce s nefyzickými entitami, cestování do jiných světů či šamanská etika práce. Řeč bude také o možném spojení šamanismu s psychoterapií, kvantovou fyzikou, moderní medicínou nebo extatickým vytržením, či o slučitelnosti s dávným náboženstvím Slovanů.

Za touto formální i obsahovou nejednotností se však skrývá podobná snaha o uchopování a práci se silami, které přesahují běžné chápání a vnímání člověka, hledání opravdovosti, smysluplnosti a ohleduplnosti ve světě, ve kterém žijeme. Rozhovorům předchází studie, která se šamanismus snaží uchopit v jeho podvojnosti na pomezí archaického a aktuálního, konstruovaného a experimentálního, a v osobitém dialogu mezi světem akademického bádání a žité praxe.

Recenze v N-deníku z 15. 3. 2019 zde.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments