Domácí zprávy

James Randi v Praze na snídani skeptiků

James Randi v Praze na snídani skeptiků

Slavný americký iluzionista James Randi (*1928) je znám také jako skeptik odhalující nepodložená tvrzení lidí o jejich nadpřirozených, paranormálních nebo okultních silách. V této skeptické roli je autorem myšlenky “paranormální výzvy”. Jím založená vzdělávací nadace je připravena vyplatit jeden milion dolarů tomu, kdo by prokázal, že těmito silami disponuje. Podobnou “paranormální výzvu” učinil u nás Český klub skeptiků Sisyfos, a to již roku 2015. V současnosti nabízí více než tři miliony korun tomu, kdo by takové schopnosti prokázal způsobem, na němž se obě strany shodnou.

Klub Sisyfos uspořádal 21. září 2017 snídani v pražském hotelu Jalta, na níž byla možnost s Jamesem Randim a s dalšími světovými skeptiky hovořit. Ačkoli se Randi a jistě i někteří další známí skeptici považují za ateisty, také během snídaně bylo v několika rozhovorech možné slyšet, že předmětem zájmu a kritiky skeptiků nejsou ani tak náboženské jako spíše léčitelské aktivity nebo kurzy k rozvinutí „mimořádných schopností“. Zájem o odhalení “šarlatánů”, tím či oním způsobem předstírajících nadpřirozené schopnosti, ateisté ostatně sdílejí s jinými příslušníky skeptické komunity, například s křesťany. Skeptici z USA se ovšem kriticky vymezují vůči evangelikálům. Randi sám se proslavil odhalením triků teleevangelisty Petera Popoffa.

Vrcholem akce byl kouzelnický trik s kartami, který James Randi předvedl. Z hotelu se světoví skeptici odpoledne přesunuli do polské Vratislavi, kde se ve dnech 22. – 24. září koná 17. evropský kongres skeptiků.

Zdeněk Vojtíšek a Ruth J. Weiniger