Harun Yahya odsouzen

Známý turecký muslimský kazatel Adnan Oktar (*1956), který publikuje pod pseudonymem Harun Yahya (Hárún Jahjá), se již od konce 90. let opakovaně dostával do křížku se zákonem. Postupně byl viněn z vydírání, zločinného spolčování, podpory terorismu, znásilnění a dalších deliktů. (Podrobněji jsme o něm psali zde.)

Atlas of creation cover.jpgOktar vešel ve známost hlavně jako propagátor v islámské tradici ne zcela obvyklého kreacionismu (více o islámském kreacionismu zde). Odborníci upozorňovali na jeho ideovou příbuznost spíše s klasickým kreacionismem křesťanským, typickým pro americké evangelikální kruhy, než s původními islámskými idejemi. Oktar se kreacionismus snažil šířit prostřednictvím rozsáhlé volné distribuce překladů svého hlavního díla Atlas stvoření. Postupně se ovšem věnoval i řadě jiných kontroverzních témat, včetně konspiračních teorií nebo popírání holokaustu.

Roku 2018 byl Oktar, v médiích často označován za vůdce sekty, naposledy zatčen i s mnoha svými stoupenci. V pondělí 11. ledna 2021 padl přelomový rozsudek. Za zločiny související se sexuálním obtěžováním, vydíráním, zpronevěrou i špionáží byl Oktar odsouzen do vězení na mimořádných 1075 let.[1]

Náhledová fotografie Oktara s jeho zástupkyněmi: Takvim.

Poznámka:

[1] Taylan Biglic: Turkey Sex Cult Chief Sentenced to More than 1,000 Years in Jail, Bloomberg.com (2021-01-11), dostupné zde.

Psali jsme v Dingiru:

téma Kreacionismus v náboženstvích světa, Dingir 10 (4), 2007, celé číslo zde.

Attila Kovács, Darwin v Turecku, Dingir 10 (4), 2007, s. 126–128.

Související článek:

Harun Yahya a jeho svět.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments