Církev smíchu podala rozklad proti rozhodnutí Ministerstva kultury

Ministerstvo kultury v současné době zpracovává pouze jedinou neuzavřenou žádost o registraci církve nebo náboženské společnosti podle zákona č. 3/2002 Sb. Jedná se o Ecclesia Risorum (resp. Církev smíchu). Ta si žádost podala už v březnu 2018.

Společenství lidí sdružených kolem psychologa Patrika Procházky o registraci podle svých vyjádření usiluje, aby se lidé „nemuseli bát smát“, a mohli se tak s odvoláním na náboženskou svobodu projevovat i v situacích, kde to není obvyklé, žádoucí nebo akceptované. Jako příklad uvádějí fotografie na průkazech totožnosti. „Jediný a zcela na hlavu postavený způsob, jak se dnes můžete v Čechách legálně usmívat na občance, je založit si církev. A tím chceme spolu s Patrikem poukázat na nesmyslnost celého ministerského nařízení a změnit jej,“ prohlásil při založení církve jeden z jejich představitelů (zde).

O registraci církev zažádala hned po svém založení. Získala i jistý mediální prostor (např. TV reportáž zde, jeden ze zakladatelů byl hostem v pořadu známého kněze a moderátora Zbigniewa Czendlika, zde) a podařilo se jí sehnat více než potřebných 300 podpisů lidí, kteří se k dané společnosti hlásí. Od konce minulého roku je však internetová prezentace (zde) i facebookový profil Neboj se smát (zde) zcela neaktivní.

Odbor církví MK minulý měsíc vydal zamítavé rozhodnutí. Jako většina neúspěšných žadatelů, i představitelé Ecclesia Risorum podali nyní v zákonné lhůtě proti stanovisku ministerstva rozklad. O tom, zda je smích náboženským projevem, tak musí rozhodnout ministr kultury.

 

Ilustrační obrázek: Wikimedia Commons.

 

Související příspěvky:

Registrace náboženských společností v roce 2018: tradicionalističtí katolíci, liberální baptisté, théravádoví buddhisté, Církev smíchu i právní bitva Konopné církve

Ještě k registracím v roce 2018: Nevzdává se ani guru Jára

Církev Gabola: Pijáctví jako cesta k Bohu

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments