Domácí zprávy

Registrace náboženských společností v roce 2018: tradicionalističtí katolíci, liberální baptisté, théravádoví buddhisté, Církev smíchu i právní bitva Konopné církve

I v právě končícím roce se odbor církví Ministerstva kultury zabýval několika žádostmi o registraci církví a náboženských společností. O pozitivním výsledku v případě Kněžského bratrstva svatého Pia X. a společnosti Théravádový buddhismus jsme informovali zde a zde.

Ministerstvo v tomto roce přijalo dvě nové žádosti. První je od Společenství baptistických sborů. O tomto liberálním hnutí mezi českými baptisty jsme již také stručně informovali (zde). Druhá žádost pochází od společenství Ecclesia Risorum (v oficiálním českém překladu Církev smíchu). To nyní čeká na rozhodnutí MK, zda splňuje podmínky podle zákona č. 3/2002 Sb. o církvích a náboženských společnostech. Společenství lidí sdružených kolem psychologa Patrika Procházky o registraci podle svých vyjádření usiluje, aby se lidé „nemuseli bát smát“, a mohli se tak s odvoláním na náboženskou svobodu projevovat i v situacích, kde to není obvyklé, žádoucí nebo akceptované. Příkladem jsou fotografie na průkazech totožnosti. „Jediný a zcela na hlavu postavený způsob, jak se dnes můžete v Čechách legálně usmívat na občance, je založit si církev. A tím chceme spolu s Patrikem poukázat na nesmyslnost celého ministerského nařízení a změnit jej,“ prohlásil při založení církve jeden z jejich představitelů (zde, srov. TV reportáž zde, oficiální stránky církve zde).

Jiné hnutí, které se svou žádostí o registraci pokusilo posunout hranice právní definice náboženské společnosti, je Konopná církev. Její žádost byla zamítnuta už v roce 2016, církev však rozhodnutí napadla u soudu. Letos v březnu Městský soud v Praze vynesl rozsudek, podle něhož Ministerstvo kultury dostatečně argumentačně nepodložilo svá tvrzení, že se v tomto případě jedná pouze „o uctívání omamné a psychotropní látky“ a že „v obecnosti církve musejí stát na promyšleném metafyzickém základě a mít jasnou hierarchickou strukturu“ (zde). Rozhodnutí o odmítnutí registrace je však stále pravomocné. Konopná církev se mezitím přejmenovala na European Ecumenical Church of Nature.

Seznam všech registrovaných církví i odmítnutých žádostí je dostupný na stránkách MK, zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments