Roboti v japonských chrámech mohou být levnější než skuteční duchovní

Návštěvnící jednoho starobylého japonského chrámu nyní naslouchají prostým radám, které čerpají z buddhistické moudrosti, od neobvyklého duchovního. Je jím „robotický kněz“ Mindar, který měří na výšku necelé dva metry a je téměř celý vyroben z hliníku.

Zařízení, jehož cena přesáhla v přepočtu 20 milionů korun, je výsledkem spolupráce mezi chrámem Kodaidži v bývalé japonské metropoli Kjótu a Ósackou univerzitou. Cílem vývojářů bylo vytvořit buddhistickou sochu s využitím nejnovější technologie, říká Kohei Ogawa, docent z Ósacké univerzity, který na projektu spolupracoval.

Robotický duchovní není vybaven algoritmem, který by mu umožňoval učit se či vést konverzaci, ale podle vývojářů může jednou přijít den, kdy umělá inteligence dodá robotovi určitou autonomii, která přidá náboženským sdělením novou dimenzi.

Ogawa vysvětluje, že v současné podobě je Mindar pouze „nové médium“, které zprostředkovává náboženské myšlenky, nikoliv přístroj s umělou inteligencí. Už dnes jsou však v přípravě plány na další vývoj robota a před techniky i duchovními vyvstávají důležité otázky. „Jak můžeme definovat inteligenci buddhistické sochy? Jak můžeme překlenout propast, která v myslích lidí odděluje buddhistické učení a moderní technologii?,“ ptá se vědec.

Reakce na Mindara jsou smíšené. Zatímco jedni ho chválí za nečekanou „vřelost“ a „prosté myšlenky“, jiní ho označují za něco nepřirozeného a děsivého.

Tenšo Góto, představený chrámu v Kjótu, tvrdí, že vztah k robotovi je ovlivněn kulturním prostředím, ze kterého člověk pochází. Návštěvníci ze Západu byli přístrojem pobouřeni více než samotní Japonci, kteří vyrostli v kultuře, která má k moderní technologii velmi kladný vztah.

„Možná je to vlivem Bible, ale lidem ze Západu robot často připomínal Frankensteina,“ podotkl duchovní.

„Tento robot nikdy nezemře, bude se pouze vyvíjet a zdokonalovat. V tom je jeho krása. Může shromažďovat vědění do nekonečna,“ říká Góto. „Doufáme, že s pomocí umělé inteligence se jeho moudrost bude stále rozšiřovat a bude pomáhat lidem překonat i ty nejobtížnější problémy. Pro buddhismus je to velká změna.“

Mindar není prvním chrámovým robotem v Japonsku. Již několik let se mohou při pohřbech smuteční hosté setkat humanoidním robotem jménem Pepper, který během obřadů prozpěvuje sútry a bubnuje na bubínek. Důvodem k jeho využití je stárnoucí a zmenšující se japonská populace, ve které pozvolna upadají tradiční náboženské komunity a duchovní  se potýkají s finančními problémy. Často jsou nuceni hledat si práci mimo chrám, a za provádění rituálů si pak účtují znatelně vyšší částky. Cena za pronájem robota na smuteční obřad tedy může být až čtyřikrát nižší než honorář pro duchovního z masa a kostí.

Podle Washington Post, zde,  a starší zprávy na World-Wide Religious News, zde. Ilustrační foto (nejedná se obrázek Mandira ani Peppera): Pexels.

 

Související příspěvky:

Dalajlama má svou aplikaci, avšak varuje před diktátem moderních technologií

Halachické spotřebiče pro ortodoxní židy

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments