Zahraniční zprávy

Zemřela Louise L. Hayová, autorka knihy “Miluj svůj život”

Louise Hayová roku 2008. Foto: Heiko Antoni.

Na konci srpna (30. 8.) zemřela velmi úspěšná americká spisovatelka Louise L. Hayová (1926–2017), autorka desítek knih doporučujících pozitivní myšlení. Podle svých vzpomínek prožívala dětství v chudém a násilném prostředí a v 16 letech předala své dítě hned po porodu k adopci. Ani její čtrnáctileté manželství nelíčila jako šťastné. Obrat v jejím životě přišel až po čtyřicítce: po odloučení od manžela se dostala do společenství Náboženská věda (Religious Science), které podobně jako starší a známější Křesťanská věda (Christian Science) vyrůstá z Nového myšlení (New Thought). Základní předpoklad Nového myšlení je, že mysl tvoří realitu.

Na začátku 70. let se Hayová stala ve svém společenství praktikující, což je – stručně řečeno – role spojující kněžství a léčitelství. Podle víry stoupenců Náboženské vědy je uzdravení záležitostí mysli. Praktikující proto nemocného vede k pozitivnímu myšlení prostřednictvím pozitivních afirmací.

Svou první knihu napsala Hayová roku 1976, roku 1984 vyšla její nejznámější kniha Můžeš uzdravit svůj život (česky Miluj svůj život). Byla přeložena asi do třiceti jazyků a prodalo se jí údajně již více než 50 milionů.

Podle evidence Národní knihovny vyšlo v češtině téměř 50 titulů Hayové, Miluj svůj život v několika vydáních. Z ostatních knih připomeňme Měj se ráda, Je jen na vás, budete-li mít skvělý život nebo Síla je ve vás.