Zahraniční zprávy

Studenti křesťanské univerzity proti prohlášení o sexualitě

Studenti křesťanské univerzity proti prohlášení o sexualitě

Aktivistka Erin Greenová zaslala jménem studentů s odlišnou sexuální orientací kalifornské Biola University dopis jejímu vedení, v němž požaduje vyjádření k tzv. Nashvillskému prohlášení. Jedná se tak o jeden z dalších mediálních protestů proti dokumentu, který koncem srpna vydala evangelikální organizace Council on Biblical Manhood and Womanhood blízká Jižní baptistické konvenci, největší protestantské denominaci v USA. Podepsalo ho více než sto padesát evangelikálních teologů, na internetu pak dalších 17 tisíc lidí. Dokument sestává ze čtrnácti článků, které mají strukturu „potvrzujeme-odmítáme“, a jejichž společným jmenovatelem je obhajoba tradiční (biblické) antropologie a pojetí vztahu mezi mužem a ženou na jedné straně a odmítání v současné („post-křesťanské“) době propagovaného pojetí genderu a sexuality na straně druhé. 

Prohlášení nevzbudilo jen očekávanou nevoli v sekulárních a liberálních kruzích (např. prohlášení sboru luteránské pastorky Nadiy Bolz-Weberové v Denveru), ale kritické hlasy zazněly od konzervativních křesťanů, podle nichž je dokument pastoračně necitlivý a teologicky limitovaný.

Známý jezuitský publicista, poradce Vatikánského sekretariátu pro komunikaci, James Martin na svém Twitteru v reakci na Nashwillské prohlášení napsal: „Potvrzuji, že LGBT lidé jsou jedni z nejsvatějších lidí, které znám. Odmítám, že Ježíš chce soudit druhé, když to jasně zakázal.“ Obr. Wiki.

Biola je soukromou vysokou školou založenou v roce 1908, jež své poslání charakterizuje jako „biblicky orientované vzdělávání, bádání a službu – intelektuálně a mravně formující muže a ženy k tomu, aby získávali svět pro Pána Ježíše Krista“. Jejích více než pět tisíc studentů navštěvuje sedm fakult včetně v evangelikálním světě respektovaný seminář Talbot School of TheologyA zvláště někteří jeho pedagogové Nashvillské prohlášení podepsali. Univerzita přitom navzdory svému programově konzervativnímu zaměření oficiálně nabízí i homosexuálním studentům „bezpečné a rozumějící prostředí“ a minulý rok pro ně dokonce otevřela speciální klub (Sustinere).

Studenti skupiny Biolans’ Equal Ground považují skutečnost, že se vedení školy od prohlášení nedistancovalo, za neslučitelné právě s touto proklamovanou politikou vstřícnosti a požadují nápravu.

Prorektor univerzity Lee Wilhite na výzvu reagoval slovy, že Biola jako instituce prohlášení nepodepsala, ale respektuje, že členové akademické obce mají na různá téma různé názory.

Podle USA Today , Christian Post a dalších zdrojů. Obrázek z exteriéru univerzity z Wikipedie.