O hypnóze s tím, kdo ji profesionálně provádí

V rámci večerních kolokvií na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze vystoupil ve čtvrtek 25. dubna student této fakulty a zároveň profesionální mentalista a hypnotizér Jakub Kroulík. Program těchto kolokvií, otevřených pro veřejnost, je zde, více o Jakubu Kroulíkovi je zde.

Jádrem jeho přenášky „Hypnóza versus naše představy o ní“ byl čtyřčlenný cyklus, s nímž hypnotizér pracuje při svém působení na druhého člověka. Postupuje od VÍRY, která vzniká už stylizací hypnotizéra do role prostředníka Boha, mága, vědce, terapeuta apod., tak, že posiluje PŘEDSTAVIVOST hypnotizovaného o tom, co v této roli dokáže a jaký bude mít jeho působení efekt. Představivost hypnotizovaného způsobí dříve či později jeho tělesné REAKCE (např. představa tepla způsobí to, že hypnotizovaný teplo skutečně pocítí), hypnotizér tyto reakce bedlivě sleduje a potvrdí (sugeruje) hypnotizovanému PROŽITEK, například uzdravení, „návrat“ do minulého života, příjem pozitivní energie apod. Tento prožitek opět posiluje víru, na jejímž základě je možné rozvíjet představivost atd., a tak stále účinněji pracovat se sugescí. Schematický cyklus je na obrázku dole za článkem. Pochází z prezentace, která Kroulíkovu přednášku doprovázela.

Hypnotická sugesce má bohaté náboženské a terapeutické možnosti využití. Především jich se týkal rozhovor, který se po přednášce (a vlastně už během ní) rozběhl. Ohromnou výhodou Kroulíkova vystoupení byla jeho schopnost ilustrovat jednotlivá tvrzení na příkladech přímo z jeho praxe. Posluchači si tak mohli mechanismy a účinky sugestivního působení velmi dobře představit.

V podání Jakuba Kroulíka je tedy hypnóza vlastně jen pojmový konstrukt, který zvyšuje naši sugestibilitu tím, že si pod tímto nejasným a trochu tajemným pojmem něco představujeme (a tak už vlastně můžeme se svou PŘEDSTAVIVOSTÍ a spolu s hypnotizérem „roztáčet“ cyklus, který posiluje sugestibilitu). Sám pojem „hypnóza“ se tak vlastně stal součástí hypnózy, tedy procesu sugescí, autosugescí a stálého zvyšování sugestibility.

Náhledová fotografie a fotografie Jakuba Kroulíka a pořadatelky kolokvií Zuzany Kostićové: Jitka Schlichtsová.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments