Zahraniční zprávy

Zpomalení poklesu počtu křesťanů ve Velké Británii

Podle publikace The “No Religion” Population of Britain profesora teologie a sociologie náboženství na St Mary‘s University v Twickenhamu Stephena Bullivanta, lidé bez náboženského vyznání („nones“) představují 48,6 % britské populace. Počet Britů identifikujících jako křesťané klesl mezi lety 1983 a 2015 z 55 na 43 %. Naproti tomu počet věřících mimokřesťanských náboženství, zvláště islámu a hinduismu, se zečtyřnásobil.

Příběh britské náboženské historie za přibližně posledních půl století je pravděpodobně vzestup lidí bez náboženství,“ uvádí Bullivant. „Pokud se podíváme na dlouhodobý model, podíl nereligiózního obyvatelstva, vykazuje silný růst po celé toto období,“ uvádí zpráva. Rok 2009 byl první rok, kdy „nones“ převýšili počet všech britských křesťanů.

V současné době se však tento trend zastavil. Konkrétně se počet příslušníků anglikánské církve stabilizoval. V roce 1983 činil počet anglikánů 40 % britské populace. Tento počet klesl na 16,3 procenta v roce 2009, ale v roce 2015 opět vzrostl, na 17,1 %. Bullivant to vy­světluje větším důrazem na vlastenectví, jelikož křesťanství a národnost bývají spojovány. „Lidé vidí křesťanství jako výraz anglickosti. Existuje více rétoriky o tom, že Británie je křesťanským národem,“ řekl pro noviny Times. „Velká část těch, kteří říkají, že jsou anglikáni, tím chtějí projevit své vlastenectví.“

Výzkum také ukazuje nárůst počtu „nonvertů“, totiž lidí, kteří byli vychováni v určitém náboženství, ale nyní se s žádným neidentifikují. Většinou (60 % případů) jde o anglikány nebo katolíky. Většina „nones“ byla vychována v křesťanských domácnostech; pouze 2 procenta pochází z nekřesťanských rodin.

 

Stephen Bullivant, The „no religion“ population of Britain, St Mary’s University, London, 2017, ke stažení zde.