Britští unitáři podpořili práva transgender lidí

Ve dnech 19.–21. dubna proběhla výroční schůze Valného shromáždění britských unitářů a svobodných křesťanů. Přítomní delegáti v ní odhlasovali návrh na prohlášení podpory transgender osobám. O návrhu se na výroční schůzi živě diskutovalo. Přítomní transgender delegáti i mnozí další se vyslovovali pro, ozývaly se ale i hlasy proti. Návrh byl ale nakonec schválen drtinovou většinou hlasů.

Vedoucí tajemnice Liz Sladeová řekla: „Unitářská shromáždění jsou již dlouho místy, která jedincům umožňují zkoumání jejich pravé podstaty, podporují je a nabízejí jim sounáležitost a přijetí. Jsem hrdá na to, že jako hnutí jsme nyní vyjádřili podporu trans lidem. Doufám, že jako společnost dokážeme překonat protikladný a rozdělující způsob, kterým se často diskutuje o trans otázkách, a věřím, že unitáři v tom mohou sehrát svou malou roli.“

webu britských unitářů.

Unitáři ve Spojeném království jsou dlouholetými zastánci práv LGBTQ+ komunity (viz např. zde), nabízejí možnost sňatků lidí stejného pohlaví (např. zde) a aktivně se zasazují o rovnost a spravedlnost pro transgender lidi, gaye, lesby, bisexuály a další „queer“ osoby.

Prohlášení deklaruje, že porozumění vlastní identitě je věcí svědomí každého jedince a že práva transgender lidí jsou nerozdělitelně spjata s lidskými právy. Prohlášení dále vybízí vedení britských unitářů a svobodných křesťanů ke spolupráci s Britskou lékařskou asociací, odborovými svazy a vládou ve věci práv transgender lidí.

Zdroj: zde.

Náhledový obrázek: Vlajka transgender hnutí ze zdroje zde.

Související články :

Pohyb u slovenských evangelíků v širším kontextu

Svobodní zednáři nově k otázce transgenderu

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments