Sankce proti Číně mají podpořit Ujgury i další utlačovaná etnika

Porušování práv a pronásledování muslimského etnika Ujgurů v Číně se čím dál více dostává do zorného pole nejen lidskoprávních aktivistů a novinářů, ale také administrativ a politické reprezentace řady států. Ačkoli Čínská lidová republika stále popírá, že by s náboženskými a etnickými menšinami žijícími na územích, která kontroluje, zacházela v rozporu s mezinárodními úmluvami o lidských právech, svědectví uprchlíků i materiály získané investigativci vypovídají o opaku. Čína podle nich postupuje ve snahách o genocidu Ujgurů (ale také Tibeťanů a dalších národů) velmi systematicky: vytvořila systém převýchovných institucí pro děti i dospělé, k podrobování jednotlivců využívá i metody vydírání či mučení a vězněné osoby využívá jako zdroj orgánů k transplantacím, pod různými záminkami devastuje jejich kulturní a náboženská centra.

Od září, kdy jsme zde psali o tom, že Velká Británie zvažuje na protest proti genocidě Ujgurů bojkot zimní olympiády v Pekingu, se k tomuto postupu oficiálně připojily i další státy. Sportovci se soutěže zúčastní, ale v publiku nezasednou například představitelé Austrálie, Spojených států, Japonska nebo Slovenska. Záměr zúčastnit se pekingské olympiády zatím podle všeho potvrdil jen ruský prezident Vladimir Putin. Ostatní státy teprve oficiální postup zvažují a verdikt ještě neoznámily. Český premiér Petr Fiala se k situaci vyjadřoval ještě před svým oficiálním jmenováním. Novinářům České tiskové kanceláře (ČTK) sdělil: „Předpokládám, že to bude rozhodnutí celé vlády. Osobně se domnívám, že diplomatický bojkot ze strany USA je v pořádku.“ Rozhodnutí vlády, zda se Češi olympiády nakonec zúčastní, zatím ještě sděleno nebylo.

Spojené státy americké navíc v posledních dnech přistoupily také k dalším sankcím vůči Číně, a sice k sankcím ekonomického charakteru. Ve čtvrtek 16. prosince uvalilo americké ministerstvo obchodu sankce na několik čínských biotechnologických společností. Zakázalo jim obchodovat nebo vyměňovat produkty se společnostmi ve Spojených státech. Ve stejný den také Kongres Spojených států schválil zákon zakazující dovoz zboží a technologií z čínské oblasti Sin-ťiang, pokud podniky neprokáží, že byly vyrobeny bez využití nucené práce. Nyní zákon míří k prezidentskému podpisu. Na seznamu společností, se kterými USA nesmí obchodovat, je mimo jiné i Čínská akademie vojenských lékařských věd a jejích jedenáct výzkumných ústavů. Spojené státy znepokojuje, že Čína vyvíjí způsoby biometrického sledování, které využívá ke sledování Ujgurů například pomocí dronů a softwaru pro rozpoznávání obličejů. „Vědecké úsilí o biotechnologie a lékařské inovace může zachránit životy. Bohužel se Čínská lidová republika rozhodla použít tyto technologie ke kontrolování svého lidu a represím vůči příslušníkům etnických a náboženských menšinových skupin,“ uvedla podle Religion News Service ministryně obchodu Gina Raimondová ve svém prohlášení. „Nemůžeme dovolit, aby americké komodity, technologie a software, které podporují lékařskou vědu a biotechnické inovace, byly využívány v rozporu s národní bezpečností USA.“

 

Náhledový obrázek: Protest za bojkot pekingské olympiády v kanadské Ottawe 19. července 2021. Foto: Shutterstock.

Psali jsme v Dingiru:

SCHLICHTSOVÁ, Jitka: Příběhy vězňů svědomí. Dingir 19 (2), 2016, s. 68–69).

Související články:

Ethan Gutmann: „V Číně se odehrává lidskoprávní katastrofa. Prosím, udělejte něco.“

Američtí muslimové vyzvali k bojkotu hotelového řetězce Hilton

Tisíce škol a školek pro převýchovu malých Ujgurů

Unikly tajné instrukce k propagandě o převýchovných táborech pro Ujgury

Larung Gar: demolice buddhistického kláštera pod záminkou hospodářského růstu

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments