Otec Sergej byl odsouzen za nabádání k sebevraždě

V úterý 30. listopadu byl v Moskvě za nabádání k sebevraždě odsouzen na tři a půl roku vězení kontroverzní pravoslavný mnich, který popíral nebezpečí pandemie koronaviru a kritizoval Kreml. Ve svých kázáních šířil konspirační teorie a nabádal věřící k odmítnutí očkování a bojkotu protipandemických opatření. Vyzýval je, aby raději vzali život a „zemřeli za Rusko“. Vládní snahy o zastavení šíření koronaviru označoval otec Sergej za „Satanův elektronický tábor“ a zastával rozšířené konspirační stanovisko, že vakcína proti koronaviru obsahuje mikročipy sloužící k ovládání mas, které se vlády světa tímto způsobem snaží věřícím aplikovat. Prezidenta Putina nazýval zrádcem vlasti, který slouží satanské světové vládě, a Antikristem. Vystupoval také proti ruskému patriarchovi Kirillovi a dalším vrcholným představitelům ruského pravoslaví.

Šestašedesátiletý otec Sergej, občanským jménem Nikolaj Romanov, sloužil před rozpadem Sovětského svazu u policie. Po odchodu do civilu byl údajně obviněn a usvědčen z vraždy, loupeže a ublížení na zdraví a odsouzen ke třinácti letům vězení. Po propuštění nastoupil do církevní školy a později se stal mnichem. Je považován za představitele stínového hnutí „ctitelů cara“ v ruské pravoslavné církvi. Jeho občanské jméno není původní, změnil si ho právě na počest posledního ruského cara Mikuláše II. z dynastie Romanovců. Po roce 2000 pomohl také založit klášter ve městě Sredneuralsk nedaleko Jekatěrinburgu, kde by podle všeho měla být pohřbena zavražděná carská rodina.

Ruská pravoslavná církev zbavila v květnu 2020 otce Sergeje za porušování mnišských pravidel opatské hodnosti a exkomunikovala ho, ale on rozhodnutí odmítl přijmout a ignoroval i výzvy policejních vyšetřovatelů. V červnu se před policií ukryl ve výše zmíněném sredneuralském klášteře a spolu s několika desítkami ozbrojených příznivců, mezi nimiž měli být i veteráni ukrajinského konfliktu z řad proruských separatistů, zde setrvali až do konce prosince. Zadržen byl nad ránem 29. prosince 2020 po krátké policejní akci.

Působení otce Sergeje kvalifikoval soud jako podněcování k sebevražedným činům a odsoudil ho na tři a půl roku vězení. Otec Sergej obvinění odmítá a jeho právníci uvedli, že se proti úternímu rozsudku soudu moskevského okresu Ismailovo odvolají. Otec Sergej na verdikt soudu reagoval biblickými slovy: „Nesuďte a nebudete souzeni.“

 

S využitím článků: Religion News ServiceBBC News zdezde, Euronews.

Náhledová fotografie: Otec Sergej před soudem 30. listopadu 2021. Foto: AP.

 

Psali jsme v Dingiru:

Dingir 2/2004: Pravoslavné křesťanství (plný text čísla zde).

Dingir 2/2016: Konspirační teorie a náboženství (obsah a vybrané články online zde).

 

Související články:

Brutální rituály a rvačky u křtitelnice

Mají Rusové v Praze právo na svou svatyni?

Kolem pravoslavného chrámu v Brně to vře

Osudy svobody vyznání v Rusku

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments