Narozeniny guru Nánaka

 

Spalte světskou lásku,

třete popel a udělejte z něj inkoust,

udělejte ze srdce pero,

rozum udělejte spisovatelem,

pište to, co nemá konce ani hranice.

guru Nának

 

Sikhové včera slavili 552. narozeniny Nánaka, zakladatele sikhismu a prvního guru. Ty připadají na Kartik púrnimá, den úplňku v měsíci kartik, který v našem kalendáři obvykle připadá na listopad. Jde o jeden z nejvýznamnějších svátků sikhské komunity, v Indii může být tento den také nazýván Guru Nának Gurpurb nebo Guru Nának déví džajantí. V mnoha zemích je tento den státním svátkem, během něhož jsou zavřené indické banky i měnové trhy.

Guru Nának se narodil 15. dubna 1469 v Rai-Bhoi-di Talwandi (nyní Nánakana Sahib) v současném okrese Šekupura na severovýchodě Pákistánu a je považován za prvního z deseti guru sikhismu. Sikhové věří, že jeho duch později vstoupil do devíti dalších guru. Napsal 974 hymnů, které jsou jádrem svatého textu sikhismu – Gurugranth sáhib[1]. Svátek se slavil v dubnu, v čase Nánakova narození a jarní sklizně, až do roku 1816, kdy byla oslava přesunuta tehdejším mahárádžou Randžitem Singhem právě na úplněk měsíce kartik. Nánakovy náboženské myšlenky se vyvinuly z hinduistického i islámského myšlení, ale jsou více než jejich pouhou synkrezí. Nának byl originálním duchovním myslitelem a své myšlenky a nápady vyjadřoval v poezii, která tvoří základ sikhského písma. Sikhismus, který sdílel několik ideálů jak islámského súfismu, tak hinduistického hnutí bakhti[2], se v Paňdžábu objevil jako samostatné náboženství, jehož cílem bylo sjednotit hinduisty a muslimy, přičemž jeho základní vírou je „jednota“ veškeré existence prostřednictvím „nenarozeného, věčného a nedefinovatelného’ tvůrce[3]. Sikhské tradice učí, že jeho narození a raná léta byla poznamenána mnoha událostmi, které dokazovaly, že ho Bůh označil za svého vyvoleného a že na něj dohlíží.

Oslava guruova narození začíná dva dny před výročím. První den oslav sikhové čtou svatou knihu – Gurugranth sáhib – od začátku do konce. Druhý den se kniha vozí ve zdobeném vozíku ulicemi paňdžábského města Amritsaru. Průvod vede pět lidí zastupujících původní panž piari („pět milovaných“), kteří pomáhali formovat věrouku. Tento den začínají sikhové časným ranním průvodem, během dne pak zpívají a recitují hymny. Při západu slunce se pořádá speciální modlitba známá jako rehrasí. Podle sikhské tradice se věří, že Nának se narodil asi v jednu hodinu a dvacet minut po půlnoci, proto večerní modlitby pokračují až do tohoto času a věřící zpívají ke chvále guru Nánaka gurbani (hymny z knihy Gurugranth sáhib). Festival končí kolem druhé hodiny ranní. Jedná se o jeden z hlavních posvátných svátků v komunitě sikhů a je oslavován po celé Indii. Zvláštní význam pak mají oslavy ve svatyni (gurudváře[4]) představující domov bába kalu (otce) a mata tripta (matky) zvané gurudvára Džanam Aštan, která se nachází v Rai. Sikhové z celého světa se zde scházejí a slaví gurupurb každý rok s velkou oddaností a nadšením.

Dne 28. května 2014 přijalo Paňdžábské shromáždění rezoluci předloženou tamnímu ministerstvu pro parlamentní záležitosti (MPA) sikhským členem provinčního shromáždění Paňdžábu Rameshem Singhem Arorou, která usilovala o vyhlášení narozenin bába Guru Nánaka pákistánským státním svátkem. Tato rezoluce však dosud nebyla uzákoněna.

 

Poznámky:

[1] Celá kniha je nicméně kompilátem výroků a básní i dalších učitelů a světců. Svou finální podobu získala až v roce 1704.

[2] Či bhakti (sanskrt: „oddanost“) v hinduismu, hnutí zdůrazňující vzájemnou intenzivní citovou vazbu a lásku oddaného k osobnímu bohu a boha k oddanému.

[3] B.N. Goswamy, See No Stranger: Early Sikh Art and Devotion, New York, 2006,

W.G. Archer, Paintings of the Sikhs, London, 1966

[4] Doslova „dveře k učiteli“.

 

Použitá a doporučená literatura:

Max Arthur Macauliffe, The Sikh Religion: Its Gurus, Sacred Writings, and Authors, Low Price Publications, 1996.

Sikhism Religion of the Sikh People, www.sikhs.org.

Gurpurab 2020 date: All you need to know about Guru Nanak Jayanti,  The Times of India, 27. listopadu 2020.

Satpathy, Kriti Saraswat (14 listopad 2016). “Guru Nanak Jayanti: Why and how Gurpurab is celebrated in India”. India News, Breaking News, Entertainment News, India.com.

B.N. Goswamy, See No Stranger: Early Sikh Art and Devotion, New York, 2006.

W.G. Archer, Paintings of the Sikhs, London, 1966.

Guru Nanak Dev ji (1469–1539), online na: www.sikh-history.com/sikhhist/gurus/nanak1.html.

 

Související články:

Nepřátelství navzdory: tisíce sikhů putují přes pákistánskou hranici

Terorismus 80. let ještě není zapomenut

Hola mohálla – festival odvahy i víry

Sikhismus a Zlatý chrám na jezeře nektaru: ukázková tvář nepředstírané tolerance a skutečného mezináboženského dialogu

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments