ICF působí v Česku 15 let

V neděli 3. října se v Kostele na lodi, jenž kotví v pražských Holešovicích, konaly oslavy patnáctiletého působení první české pobočky Mezinárodního křesťanského společenství (International Christian Fellowship, zkráceně ICF). Čas mezi dopoledními a podvečerními bohoslužbami, jimž se ve společenství říká „celebrations“, vyplnilo občerstvení a posezení v prostoru před lodí, kde si návštěvníci mohli také prohlédnout fotky z uplynulých let. Hlavními hosty události byli zakladatelé pražské pobočky, kteří v současnosti vedou pobočku brněnskou, Jana a Jiří Zdráhalovi.

Propagační placky projektu online církve “ICF Česko”.

Toto původně švýcarské křesťanské společenství působí v současnosti hlavně ve střední Evropě, ale z mapy dostupné v jejich internetové prezentaci lze vyčíst pobočky také například v Izraeli, Kambodže nebo Brazílii. Ve své činnosti se Mezinárodní křesťanské společenství zaměřuje zejména na mladé lidi, čemuž je přizpůsoben obsah i forma bohoslužebných shromáždění. Ta připomínají spíše koncert rockové či populární hudby, čemuž je přizpůsobena i lokace, prostor a osvětlení – pražská pobočka se nyní schází na lodi, dříve ve vyhlášených pražských klubech jako Lávka nebo Friends, brněnská zase v industriálním prostoru bývalé Mosilany, součástí zázemí je také bar s nealkoholickým občerstvením a prostory k posezení, rozhovorům a odpočinku. Většina přibližně hodinového shromáždění je věnována zpěvu chval (často v anglickém jazyce), kázání jsou spíše kratší, zaměřená obvykle na prožitek vztahu s Bohem a Ježíšem Kristem, případně na jednotlivé praktické aspekty křesťanského života v dnešní době, někdy má formu scénky či krátkého divadelního představení, které je následně komentováno. Nezřídka „celebration“ doprovází ještě další (například taneční) vystoupení.

Panel s fotografiemi z uplynulých let.

Ačkoli kritikové tohoto společenství často poukazují na teologickou povrchnost, nestálost společenství, exklusivismus a nezájem o ekumenickou spolupráci s ostatními křesťanskými církvemi, jeví se působení ICF v Česku zatím jako poměrně úspěšné co do sebeprezentace, schopnosti realizovat své projekty a účinně oslovovat zvolenou cílovou skupinu. Pražská pobočka začala svou činnost 24. září 2006. Záznam z historicky první bohoslužby ICF je možné shlédnout zde, přehled historie pražské pobočky je pak dostupný na webových stránkách zde. Za dobu svého působení společenství vyprodukovalo několik hudebních a divadelních projektů (o muzikálu The Way Back jsme psali zde), zrealizovalo projekt Kostela na lodi, podařila se jim spolupráce s několika populárními osobnostmi (např. hudební skupina Nightwork) i prezentace v médiích (Česká televize odvysílala bohoslužbu ICF z motokárového klubu v pražské Waltrovce). Současnými vedoucími jsou Daniel a Kristýna Skokanovi. Ačkoli v této církvi neexistuje žádný druh formálního členství (pouze běžný křest) a fluktuace zájemců je značná, dosahuje návštěvnost nedělních bohoslužeb v Praze pravidelně přibližně stovky lidí. Kromě v pořadí druhé pobočky v Brně aktuálně vzniká ještě třetí pobočka v Plzni a také projekt online církve nazvaný „ICF Česko“, který byl oficiálně představen právě při nedělních oslavách. Zatím spočívá ve sdružování mladých křesťanů primárně na sociální síti Facebook, kde jim chce poskytovat možnost zapojení do online diskusních skupin a náboženského vyučování a případně iniciovat vznik dalších poboček ICF tam, kde by se objevilo více zájemců.

 

 

Náhledová fotografie: Jana a Jiří Zdráhalovi při svém vystoupení během oslav výročí ICF. Všechny fotografie: Autorka.

 

Související příspěvky:

Pražská ICF uvedla muzikál The Way Back

Film „Disco“: inspirativní pokus popsat prožívání mladého dospělého, který vyrostl v evangelikální církvi

Evangelikální teologický seminář oslavil 30 let existence

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Tom M
Tom M
7. 10. 2021 13:36

No, Dan určitě káže déle než deset minut, jak se mohou lidé přesvědčit (i ohledně obsahu) na YouTube kanálu ICF. Slovo dokonce oslovuje moje rodiče (60+), kteří se celý život pohybují v evangelikálním (CB) prostředí, sami ho označují jako “praktické” a “do života”.

Tom M
Tom M
Reply to  Jitka Schlichtsová
7. 10. 2021 16:47

Díky za reakci. Mohu se prosím zeptat, jaký je rozdíl mezi kázáním a promluvou?

Tom M
Tom M
Reply to  Jitka Schlichtsová
7. 10. 2021 22:03

Díky za vysvětlení, ačkoliv je možné, že některé neděle by se asi do tohoto daly zařadit, rozhodně to ale podle mne není pravidlo, jak to z článku vyznívá. Což říkám jako pravidelný návštěvník (poslední 3 roky). Hlavní život tohoto společenství se děje mimo neděle a to skupinky (small groups) a další aktivity jako například projekt Reach (kdy se např v roce 2019 vybralo během jednoho měsíce asi půl milionu korun na zakládání nových církví a sociální pomoc, hlavně svobodným matkám, atd https://www.icf-praha.cz/reach-2019/). Co se týče “nezájemu o ekumenickou spolupráci s ostatními křesťanskými církvemi” doplním odkazem, že se pastoři ICF, Elementu Hradec Králové, CityHousu Brno… Číst dále ->

Tom M
Tom M
Reply to  Jitka Schlichtsová
8. 10. 2021 10:52

Rádo se stalo!