Mormoni oficiálně vítají uprchlíky

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů přidala do své oficiální příručky pro laické vůdce novou pasáž, která vyzývá členy k podpoře uprchlíků v jejich místních komunitách. Formulace pokynu, který podporují ještě dva úryvky z Knihy Mormonovy a Matoušova evangelia zaměřené na péči o chudé, je poměrně stručná: „Členové církve nabízejí svůj čas, talent a přátelství, aby mohli uprchlíky přivítat jako členy svých komunit.“

Tato letošní výzva je součástí dlouhodobější kampaně a projektů Svatých posledních dnů. V roce 2015 vyzval ve svém prohlášení nejvyšší orgán církve členy, aby hledali příležitosti pro pomoc uprchlíkům. V následujícím roce církev zahájila kampaň nazvanou „Byl jsem cizinec“, která se zaměřuje na různé způsoby pomoci při přesídlování osob (informace o kampani anglicky zde) a propojuje místní organizace mormonů s dalšími organizacemi sloužícími uprchlíkům.

Tohoto spektra služby se ujaly zejména ženské organizace uvnitř mormonské církve, z nichž nejdůležitější je tzv. Pomocné sdružení, a vytvořily řadu místních programů a aktivit, které nejen přímo pomáhají uprchlíkům, ale také motivují a mobilizují další ženy a rodiny, aby se v této oblasti více zapojily. Důvody pro tuto činnost jsou bezpochyby jak charitativní, tak i misijní.

Je ale ještě obecný důvod, proč vedení mormonské církve, reaguje na aktuální témata takovými pokyny, která vkládá do oficiálních dokumentů. Odpovídá tak na názorovou rozpolcenost mezi mormony a snaží se skrze určující postoj celocírkevního vedení usměrnit také názory vedoucích místních organizací i jednotlivých členů a snižovat tak napětí. Mormonští věřící jsou, zejména ve Spojených státech amerických, totiž v současnosti, navzdory obecnému mínění, ve svých názorech mnohem méně jednotní a rozděluje je řada politických a společenských témat od samotné prezidentské volby v USA, přes postoje vůči imigrantům až po nebezpečí koronaviru a ochotu se nechat očkovat. Otázkou ale je, zda pokyny uvedené v příručce mají skutečně moc postoje věřících ovlivnit. Například v březnu církev přidala do příručky sekci, která vybízela členy, aby „chránili sebe, své děti a své komunity očkováním“. O pět měsíců později je míra proočkovanosti v samotném Utahu, kde žije celkově nejvíce Svatých posledních dnů, pouhých 37 %.

 

Podle Religion News Service.

Náhledová fotografie: Ženy pomáhají uprchlíkům. The Church of Jesus Christ of Later-day Saints.

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 3/2001: Náboženství mormonů (plný text čísla zde)

 

 

Související příspěvky:

Svatí posledních dnů a sexuální zneužívání ve skautu

Den otevřených dveří v církvi mormonů

Mormoni a cesta na věčnost

Prorok církve „mormonů” se setkal s papežem

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments